Krkina božićna priča seli na društvene mreže

Foto: NP Krka

Prosinac je u Nacionalnom parku „Krka“ već tradicionalno rezerviran za božićnu priču izrade ukrasa – izradimo zajedno kreativne božićne ukrase i trajne uspomene

Ove godine smo naučili da fizička udaljenost ne mora biti prepreka da se dobre priče nastave. Zato smo ih – uostalom, kao i cijeli život – „preselili“ online. Vrijedne i kreativne ruke djelatnica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ izradile su originalne božićne ukrase, zabilježivši cijeli proces kamerom kako biste se i sami u tome mogli okušati.

Ti će videouradci biti objavljeni na društvenim mrežama Javne ustanove „Nacionalni park Krka“. Seriju započinjemo izradom pompona, poslije ćete imati priliku naučiti kako izraditi makrame bor, snjegovića od čarapa, anđela od papira, kukičanu pahuljicu za bor, otkrit ćemo vam i tajni recept za vruću čokoladu kakvu pije sam Djed Božičnjak, a koji nam je otkrila njegova osobna vila kad je prije nekoliko godina u najvećoj tajnosti posjetila Nacionalni park „Krka“.

Iako su ove godine otkazane brojne zajedničke aktivnosti, nije otkazana kreativnost, kao što nije otkazano ni kvalitetno vrijeme s djecom, a reciklaža ne samo da nije otkazana, već je potrebnija nego ikada.

Svim radionicama koje smo proteklih godina održavali zajedničko je to da udahnjuju život odbačenim predmetima i materijalima dajući im novo ruho i novu svrhu. Nekako se u tome krije i istinski blagdanski duh, na koji u konzumerističkoj svakodnevici ponekad zaboravimo. Zato smo i snimili ove videovodiče, da vas motiviramo da kreirate vlastite ukrase, ali i uspomene.

Ova nas je godina podsjetila i na pomalo zaboravljenu vrijednost stvaranja vlastitim rukama, bilo da treba umijesiti kruh bilo sašiti masku. Iščekivanje Božića idealno je razdoblje da se podsjetimo na umijeće stvaranja i neke od starih, zaboravljenih tehnika poput makramea ili kukičanja.

Ne kupujući plastične ukrase i reciklirajući stare stvari, čuvamo i prirodu, kojoj ove godine moramo biti istinski zahvalni što nas je prihvatila na svojim stazama što vode kroz šume, uz rijeke i mora i preko planina, kojima smo se u 2020. toliko puta zaputili u potrazi za svježim zrakom i rekreacijom, ali prije svega duhovnim mirom, koji nam je bio potreban.

Slijedeći naše jednostavne upute za izradu božićnih ukrasa, otkrit ćete da i taj proces također donosi mir i veliko zadovoljstvo, poručuju iz NP Krka.

Sponzorirani sadržaj