Foto: HRT / Screenshot

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske prije dva tjedna je donio Odluku o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske. a danas se ta Odluka produljuje najmanje do 15. siječnja 2021. godine. 

Novu Odluku koja se počinje primjenjivati od 15. prosinca, možete pronaći OVDJE.

Kazne za kršenje epidemioloških mjera

Istodobno, policija šalje obavijest građanima s popisom kazni za kršenje epidemioloških mjera koje su na snazi.

Izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 134/20) predviđa se kažnjavanje građana za kršenje epidemioloških mjera. Za nenošenje maske ili nepravilno nošenje maske predviđena je kazna od 500 kuna, odnosno 250 kuna ako se plati na licu mjesta.

Ako pravne osobe ne budu poštovale zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te ako ne poštuju zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja, predviđena kazna iznosila bi od 10.000 do 40.000 kuna.

Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera.

Propisuje se i novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako vlasnik privatnog posjeda organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odredbama zakona.

Također, mijenja se odredba o naplati prekršajne kazne na mjestu na kojem je počinjen prekršaj pa ju može naplatiti osoba ovlaštena za provedbu nadzora nad provedbom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

I SLUŽBENO NAJGORI U EU Umrlo nam je još 65 ljudi, a moguće je uvođenje novih, još strožih mjera