2 min. čitanja

Slovenski premijer Janša hrvatsko proglašenje gospodarskog pojasa proglasio svojim uspjehom

Slovenski premijer Janša hrvatsko proglašenje gospodarskog pojasa proglasio svojim uspjehom
Foto: Youtube / Screenshot

ZAGREB – Vlada je na današnjoj sjedici usvojila odluku o prijedlogu proglašenja isključivog gospodarskog pojasa. Konačnu odluku o proglašenju IGP-a uskoro bi trebao izglasati sabor.

Slovenski premijer Janez Janša ocijenio je u ponedjeljak kao uspjeh svoje vlade konzultacije s Italijom i Hrvatskom o pitanju isključivih pojasa u Jadranu te ironizirao tvrdnje oporbe da će Slovenija time “ostati bez izlaza na otvoreno” more, javlja Index.

To nam govore “majstori” koji su se zalagali za primjenu arbitražnog rješenja za granicu s Hrvatskom, rješenju po kojemu Slovenija ima samo pravo na kontakt s otvorenim morem i nema pravo na proglašenje svog suverenog pojasa u Jadranu, kazao je u terminu za zastupnička pitanja Janša, odgovarajući na pitanja Luke Meseca, predsjednika stranke Ljevica (L).

Oporbeni čelnik Mesec je žestoko je kritizirao vanjsku politiku sadašnje vlade, a ocijenio je lošim što Slovenija pristaje na razgovore s Hrvatskom i Italijom koje će proglasiti zaštićene zone u Jadranu.

Oporba: Ostat ćemo bez izlaza na otvoreno more

– To znači da će Slovenija zbog ove vlade ostati bez izlaza na otvoreno more – kazao je.

No, premijer je u svojoj replici zastupniku ustvrdio da je činjenica što su Hrvatska i Italija o tom pitanju konzultirale Sloveniju te što će ministri vanjskih poslova triju država u subotu u Veneciji razgovarati o zaštiti Jadrana, dobra stvar i za Sloveniju.

– Ova je vlada postigla to da Italija i Hrvatska i nas pozovu u te razgovore. To je bila stvar njihove dobre volje. To smo postigli upravo zbog ugleda ove vlade – kazao je Janša.

– Pitanje je bi li se Italija i Hrvatska odlučile na taj korak i pozovu nas da još imamo vladu koju smo imali – kazao je Janša.

On je istaknuo da je sadašnja vlada podigla svoj međunarodni profil, posjetima njega i drugih visokih dužnosnika Rimu, Vatikanu, SAD-u i Izraelu, te posredničkom ulogom pri donošenju kompromisnog rješenja u deblokadi pregovora s Poljskom i Mađarskom o sredstvima srednjoročnog financijskog okvira EU i sredstvima za oporavak nakon krize izazvane pandemijom covida-19.

Prijašnjih nekoliko vlada koje su činile lijeve stranke po Janšinoj su ocjeni napravile stratešku pogrešku pristajući na graničnu arbitražu s Hrvatskom, a onda i forsiranju rješenja iz presude arbitražnog suda i njenoj implementaciji. Ona, po Janšinim riječima, Sloveniji ne odgovara jer joj ne omogućava izravan pristup međunarodnim vodama niti proglašenje posebnih zona na moru.

Janša je kazao da je prva vlada koju je on vodio od 2004. do 2008. donijela zaključak o proglašenju slovenske zaštićene ekološke zone u Jadranu, dok su lijeve vlade, inzistirajući na  političkoj arbitraži, u parlamentu kasnije donijele izmjene pomorskog zakonika te takvu odluku njegove vlade poništile, navodeći da Slovenija nema pravo na zaštićeni morski pojas u Jadranskom moru.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

PLENKOVIĆ NAJAVIO: “Vlada danas usvaja prijedlog o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa”
Talijani najavljuju proglašenje ekskluzivne ekonomske zone, odnosno isključivi gospodarski pojas
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.