2 min. čitanja

Ribarstvo i označavanje proizvoda glavne teme AGRIFISH-a

Ribarstvo i označavanje proizvoda glavne teme AGRIFISH-a
Foto: HRT / Screenshot / Ilustracija

Sastanak ministara poljoprivrede i ribarstva zemalja članica Europske unije održava se u Briselu 15. i 16. prosinca 2020., a Hrvatsku predstavlja državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

Kao i svake godine u prosincu ribarstvo je važna tema na AGRIFISH-u, pa su tako ministri prvoga dana imali preliminarnu razmjenu mišljenja o ribolovnim mogućnostima za 2021. (i 2022. u slučaju dubokomorskih vrsta) te predstavljanje kompromisnog prijedloga i pregovore drugoga dana, s ciljem postizanja političkog sporazuma .

Vezano uz Uredbe Vijeća o prijedlozima ribolovnih mogućnosti za Atlantski ocean i Sjeverno more za 2021. godinu te o ribolovnim mogućnostima za određene stokove dubokomorskih ribljih vrsta u 2021. i 2022. godini, Hrvatska je podržala dogovor zainteresiranih država članica, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Također, u vezi s prijedlogom Uredbe o utvrđivanju ribolovnih mogućnosti za 2021. za određene riblje stokove i skupine ribljih stokova koji se primjenjuju u Sredozemnom i Crnome moru, a kojom se nastoji zajamčiti gospodarska, okolišna i socijalna održivost iskorištavanja živih vodenih resursa, izrazila je slaganje s ograničenjem ulova i napora za stokove malih pelagičnih vrsta i pridnenih vrsta u Jadranskome moru (geografska potpodručja GFCM-a 17 i 18).

Dodatno, usvojeni su Zaključci Vijeća o označavanju dobrobiti životinja na hrani za cijelu EU, čija je svrha omogućiti potrošačima prepoznavanje proizvoda životinjskog podrijetla koji dolaze iz proizvodnje koja udovoljava višim standardima zaštite dobrobiti životinja.

EU ministri poljoprivrede i ribarstva raspravljali su i o nutritivnom označavanju hrane na prednjoj strani pakiranja, prehrambenim profilima i označavanju podrijetla hrane, pri čemu je Predsjedništvo primilo na znanje različita stajališta izražena o nekoliko pitanja i predstavilo revidirani nacrt na daljnje razmatranje. S obzirom da nije postignuta jednoglasnost (3 države članice nisu mogle prihvatiti zadnji prijedlog teksta) usvojeni su Zaključci predsjedništva na navedenu temu.

Također, Europska komisija je primila na znanje prijedlog Hrvatske i 13 država članica koje podržavaju inicijativu o produženju COVID-19 mjera pomoći za ribarstvu i akvakulturu za dodatnih pola godine te je najavila pomno praćenje situacije i mogućnost intervencije ukoliko početkom godine dođe do poremećaja u sektoru ribarstva i akvakulture.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.