ŠKAMPI ISPOD PEKE Jednostavni domaći recepti

Foto: Marijan Zujić

Neobično jelo, koje baš i nije često na jelovniku.

Na početku naložim dobru vatru na mjestu gdje će se staviti tacna da se dobro ugrije cigla na ognjištu jer i ona peče. Ostatak zapaljenih drva prebacim u željeznu košaru na ognjištu a žerava se lopaticom stavi na ugrijanu peku. Poslije se ispod košare, po potrebi vadi žerava i nadodaje na peku.

Foto: Marijan Zujić

Očisti se riba, u ovom slučaju grdobina od 2 kg i dva mola težine oko 1 kg svaki, te posoli. Očisti se krompir oko 0,3 kg po osobi, izreže, posoli, polije suncokretovim uljem i dobro izmiješa te stavi na ribu. Može se još dodati cijela glavica češnjaka, bez da se čisti, te doliti malo biljnog ulja po potrebi.

Tacnu s ribom i krumpirima postaviti na ugrijano ognjište, pokriti ugrijanom pekom na kojoj je žerava.

Prvo podizanje peke je nakon 25-30 min, s jakom žeravom se ne treba pretjerivati, vatra gori u košari sa strane i prema potrebi malo po malo nadodavati žeravicu.

Poslije, nakon dvadesetak minuta, provjerim ribu i krumpir, te ih ako treba velikom žlicom politi uljem iz tacne i vratiti natrag.

Početnici rade uglavnom iste pogreške, posebno na kraju pečenja, pretjeraju s jakom žeravom i “zapale” ili izgore jelo.

Foto: Marijan Zujić

Pred sam kraj pečenja, zadnjih desetak minuta, kad žerava oslabi, uliti 1-2 dcl bijelog vina, malo domaćeg maslinovog ulja te ubaciti škampe na vrh po pečenim kumpirima. Kad je jelo gotovo, prije stavljanja na stol, može se posuti sitno sjeckanim peršinom.

Servirati uz sezonsku salatu te hladno bijelo vino.

Foto: Marijan Zujić

Važna napomena: tijekom pečenja, ne dirati ribu da se ne raspadne, nema se potrebe okretati ribu jer se ispod peke ravnomjerno peče.

Moram vam kazati, da su veći škampi izvrsni na sve načine ali meni su na ovaj način najbolji. Eve ideje za pripremu izvrsnog jela za nadolazeće blagdane, dobra zamjena za bakalar.

Marijan Zujić

PROČITAJTE JOŠ:

ŽELINA KUŽINA Škampi na buzaru