2 min. čitanja

GURMANLUKOM PROTIV KORONE Sokol ulovija lignju

GURMANLUKOM PROTIV KORONE Sokol ulovija lignju
Foto: Željko Krnčević

I opet ja po koroni i gurmanluku. Kad smo krenili na proliće, mislija sam neću dugo pisat i slikavat i kuvat i radit pod koronom. Kadli vidiš ti kako se odužilo. Savjetuju svi nama starijima da stojimo kući i šta manje vanka. Ali, kako ono kažu – da je kuća dobra i vuk bi je ima. A štaš onda drugo nego se odmorit malo od onog svakodnevnog i ne mislit na ovo kako nam je. Neću o tome, jerbo biće bolje. Ne daj Bože samo gorega. Na Planinu ne moreš, pa se triba zabavit i ode.

Onda ode Sokol na more, i to ono Murtersko, lipo, čisto, uvati lipe ribe svake vrste i doveze u Šibenik. Na zadovoljstvo i dobrobit građana Grada i okolice.

Kad sam reka Murtersko more, ima tamo moja ekipa iz mladosti jedan smišni događaj. Naravno, uz bezbroj „svega i svačega“. Bili nas četvorica s mojom Istrankom u Kornate nekoliko dana. I odlučili se mudraci po noći vraćati. Izašli u Murtersko more, kad ono krenija burin. I to lipi. Vratili se na otok, u jednu zaštićenu valu, zaboravija sam koju i odredili se usidrit i prospavat noć.

Jedan od nas (nema veze koji ), (zna Nikica Bator) otiša na provu, uzeja didovo mi priklopno sidro, lipo složija špag i itnija. Čekamo mi da čujemo onaj zvuk kad sidro upadne u more. Međutim, umisto toga čuješ onaj zvuk kad metal udre u kamen tingl-glingl-glangl-tangl.

Brod je u međuvremenu korenat okrenija, on nije vidija i itnija sidro na kraj. A onda sutra ujutro, u po krme, put kuće. Lipo ali i opasno Murtersko more.

Foto: Željko Krnčević

E, i onda Sokolove lignjice lipo na tri načina. Malo nas je momentalno, pa je veći gušt na više načina skuvat. Pa prvo rižotić od jedne cile i jedne glave. Klasično, gustožo i lipo. S rižom Arborio Gallo.

Onda smo par komada u špaker s kumpirima sa Šatora. Masline su iz Dobrog Doca. Ovo sam „palikova“ ono šta je ostalo i posolija. I ništa više. Pošto su već pune ulja i meke, izvrsne su. Par dana i već se mogu isti. A sol krupna, pazite ako ćete provati. Doša je i motar na red kojeg smo na proliće stavili u kvasinu. Ma izvrstan s podsjetnikom na Puntu Planke, more, sunce…

Foto: Željko Krnčević

I onda jednu na kolutiće pa pofrigali. U ledeno ulje. Špinjača od moga Kronje, ekološka, slatka ki cukar, samo skuvana, s uljem iz Dobrog Doca. Onim po mojoj riceti. I sad kad se sve ovo vako lipo zabaviš, lakše je ne ić vanka.

Ajte, čuvajte se i nađite si neku zabavu. Proći će i ovo.

Više recepata možete pronaći na stranici Zemlja Gurmanija – Gurmanluk.

Željko Krnčević

PROČITAJTE JOŠ:

ŽELINA KUŽINA Prve jesenske lignje s gradela
JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Lignje s gradela
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.