2 min. čitanja

Prapovijesna gradina „Monkodonja“ – Nastavak radova na izuzetno vrijednom arheološkom nalazištu

Prapovijesna gradina „Monkodonja“ – Nastavak radova na izuzetno vrijednom arheološkom nalazištu
Foto: Grad Rovinj

ROVINJ – Nakon nešto više od deset godina stanke, ove se godine ponovno nastavila suradnja Arheološkog muzeja Istre i Muzeja Grada Rovinja, i to na održavanju suhozida gradine „Monkodonja“, izuzetno vrijednom arheološkom nalazištu Istre i Europe.

Uloženo je 25 tisuća kuna, a troškove su podijelili rovinjski Muzej i Arheološki muzej Istre. Radove sukladno rješenju Konzervatorskog odjela u Puli izvodi tvrtka Kapitel.

– Radi se o malome koraku prema jednom velikom projektu, kao i prema našim budućim zajedničkim planovima za koje se nadamo kako će započeti s realizacijom već sljedećih godina“, izjavila je ovom prilikom Tajana Ujčić – ravnateljica Muzeja Grada Rovinja.

Monkodonja je prapovijesna gradina iz brončanog doba koja se nalazi pet kilometra nedaleko Rovinja, nasuprot naselja Kokuletovica. Otkrivena je 1953. godine, kada su rađena i prva istraživanja. Ona većeg obima provedena su u suradnji nekoliko institucija u razdoblju od 1997. do 2009. godine.

Foto: Grad Rovinj

– Bitno je da je paralelno s radovima na istraživanju rađena i zaštita, odnosno prezentacija same gradine, pa su tako istraženi zidovi i rekonstruirani, čime je stvoren preduvjet da ovo postane ne samo zaštićeni spomenik koji je 2002. godine dobio nagradu “Europa nostra”, nego i da postane jedan održivi spomenik u kontekstu turističke valorizacije – izjavio je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

Foto: Grad Rovinj

Obilasku ove gradine uoči nastavku radova na njenom održavanju prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Grada Rovinja, Marino Budicin.

– Značaj ove gradine nije samo u arheologiji, već i u samom njenom položaju po kojemu vidimo kako je ona dio jednog kulturnog kompleksa. U daljini se vide nekropola Mušego, Madonna di Campo s prekrasnom crkvicom, pa čak i Turnina. Osim toga, nalazi se i nedaleko same obale. Naše je priobalje jedno od najljepših priobalja Istre, a usudio bih se reći i istočnog Jadrana, pa je ovdje mogućnost razvoja kulturnog turizma ogromna – govori dogradonačelnik Budicin, te dodaje kako će Monkodonja, zajedno s Turninom, u budućnosti vjerojatno biti dragulji našeg kulturnog turizma.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.