2 min. čitanja

Kako je posada broda Privlaka spasila ribara u piratskoj zoni

Kako je posada broda Privlaka spasila ribara u piratskoj zoni
Foto: Linkedin / Tankerska

U momčadskoj konkurenciji Plavu vrpcu Vjesnika ove godine dobila je posada broda za prijevoz rasutog tereta Privlaka, Tankerske plovidbe iz Zadra, pod zapovjedništvom zadarskog kapetana Josipa Mustaća, za spašavanje mladog filipinskog ribara, koji se usred noći našao u moru nakon što mu je potonuo čamac.

Sam čin spašavanja, u savršenim vremenskim uvjetima, bio je najmanji problem, no odluka svejedno nije bila jednostavna, doznaje Ana Marušić za HTV-ovu emisiju More.

– Mi smo bili u piratskoj zoni. Brod je bio sa zaštitnom žicom u dva reda. Imamo iz kompanije određene uvjete kako se ponašati u piratskoj zoni, a jedan od tih uvjeta je da brzina broda mora biti preko 12 i pol milja, nije poželjno ispod toga, a kamoli se zaustavljati. Osjetili smo, vuklo nas je srce, tog dečka smo spasili… A onda se pojavilo nama u glavi da je korona, znači cijeli svijet je u totalnom lockdownu, od početka putovanja šaljete u luku u koju dolazite instrukcije, zdravstveno stanje svakog člana posade, dva puta dnevno se mjeri temperatura svakog člana i to se šalje, i sada vi dođete s nekim, niti znate tko je niti što je niti ima li koronu – kaže kapetan Josip Mustać.

Moguće da je upravo to prevagnulo prilikom odlučivanja komu će ove godine pripasti prestižno priznanje. Ove je godine život pomoraca, ionako težak, dodatno zakomplicirala pandemija.

Kruh sa sedam kora

– Kažu “kruh sa 7 kora”, a od kad se pojavila korona, mislim da je to kruh i s osam kora! Ovi s broda bi htjeli doma, ovi od doma bi htjeli na brod! Bilo koja greška i sve pada u vodu, ostaju ovi na brodu, ljudi se vraćaju, karantene…, kaže kapetan. Dodatno je to opterećenje za ljude kojima je život daleko od obitelji najteže breme.

– Supruzi je otac isto pomorac, tako da ona je već proživjela sve to što i ja pa onda vam je lakše. A moja djeca, i djeca svih ovih današnjih generacija, jako teško oni to podnose, broje dane. Fale oni nama, falimo mi njima i onda ti dani kad smo skupa provedemo ih baš onako kvalitetno i onda je rastanak puno teži, kaže Josip.

Pomorci i Privlake

Kapetan Mustać podrijetlom je iz Privlake pokraj Zadra. Tamošnji su muškarci tradicionalno ili ribari ili pomorci.

– Svaki drugi je sigurno! Kod mene momentalno u kući je bio moj otac pomorac, s tim je pošao i u mirovinu. I ja sam bio pomorac, puni staž, 40 godina, i sin mi je nastavio tradiciju, kaže Miljenko Kolanović iz Privlake.  Tu se svi poznaju, i nema tko nije čuo za priznanje posadi broda koji nosi ime njihova mista. No za kapetana Mustaća i njegovu posadu to će ostati samo jedan lijepi, no kratki trenutak u beskraju njihova plavetnila.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

DODIJELJENA PRIZNANJA Plava vrpca Vjesnika 2020. Pavu Butijeru i posadi broda Privlaka
Dubrovački kapetan Pavo Butijer i posada broda Privlaka dobitnici Plave vrpce Vjesnika
Posada Privlake, broda Tankerske plovidbe, spasila čovjeka iz mora
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.