2 min. čitanja

Kako je šetnica na Dućama pored Splita “zaobišla” lokalnu kapunjeru nasred pomorskog dobra?

Kako je šetnica na Dućama pored Splita “zaobišla” lokalnu kapunjeru nasred pomorskog dobra?
Foto: Udruga Duće

DUĆE – Ovih dana, na stranicama portala dugirat.com osvanuo je jedan zanimljiv tekst o šetnici uz more kroz mjesto Duće. Čitatelj nas upozorava da je “problem u tome što šetnica obilazi sve bespravne objekte koji su uzrupirali plažu”.

– Molija bih Vas da ovu sramotu objevite jer je već skoro četvrtina šetnice izgrađena – piše nam čitatelj.

“Stavio lokalni lola svoju “KAPUNJERU” na plažu i dućka šetnica kroz četiri (4!) ponajljepša kilometra hrvatske obale spremno je uzmaknula pred moćnim protivnikom. Pa ga – ZAOBIŠLA. Jer pametniji popušta. A tek počelo drugo poluvrijeme…

Na trasi buduće DUĆKE ŠETNICE našla se tako “mala kapunjera”, kućica ka pola kontejnera, olitiga glavni ili izdvojeni pogon ugostiteljskog objekta, i šetnica je učinila mali đir okolo! Pametniji popušta. A tko zna – zna! (a zna se tko kod nas.. zna) Lokalni lola garant ima koncesiju od stoljeća sedmog, odobrenje od županije ili pak općine, ili sve to.

Foto: Udruga Duće

Možda se u škafetu ili u staroj škrinji na tavanu nađe i neki pečatirani papir stare općine Omiš ili poljičke na Priku… a možda je lola ipak “ziđa” ili “dotra” pola kontejnera na svoju “didovinu”, a sada ga se ovako javno komentira. Doista, tko zna – zna, a mi što ne znamo valja nam najprije sve lipo provjerit na katastru, ne grišit dušu na međumrežju, usporedit stanje na terenu s onim u zemljišniku, pa provjeriti situaciju u registru koncesija na pomorskom dobru… jer krhko je znanje, a tužbe i duševene boli velike, pogotovo u usporedbi s zdravim razumom hrvatskih neimara i urođenom “snalažljivošću” dućkog, a i skoro svakog hrvatskog čovika.

I tako, ŠETNICA KROZ DUĆE se gradi, fala Papi Jerku, Općini i Županiji. I neka. Lipo je to. I potrebno. I korisno. I za to bravo. Super. Napokon. Naravno, mi je plaćamo, a tko će drugi?

A pametniji, vidimo, i dan danas uzmiču pred kaubojima, a ovaj ne baš reprezentativni izdvojeni ili pak glavni pogon dućkog dugostiteljskog objekta na zamišljenoj trasi dućke šetnice, pretvoriti će se u raskošnog bijelog ugostiteljskog labuda u punoj bašti, ta to i vrapci već znaju, dočim se pred lito presječe plava vrpca i smišne fureštice opet krenu šotobraco s lokalnim galebovima u večernji đir duž četiri kilometra dućkog pješčanog čuda”, piše Mladen Banović iz Udruge Duće.

Foto: Udruga Duće

Upit o šetnici i “kapunjeri” koju iz nekog razloga ista zaobilazi, pa se betonira i samo more, poslali smo na adrese Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, te Općini Dugi rat. Odgovore ćemo objaviti, čim ih dobijemo.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.