4 min. čitanja

UMJETNOST NA KVARNERU Helikopter iznad Baške spustio Kapi, a ronioci u Voloskom Čistača

UMJETNOST NA KVARNERU Helikopter iznad Baške spustio Kapi, a ronioci u Voloskom Čistača
Foto: Dalibora Bijelić

BAŠKA/VOLOSKO – Prošlog tjedna još su dva mjesta Primorsko-goranske županije – Baška na otoku Krku i Volosko – postala dom trajnih umjetničkih instalacija koje se postavljaju u sklopu programa Lungomare Art, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Zbog specifičnih mjesta na kojima se nalaze, instalacije su postavljene uz pomoć helikoptera odnosno ronioca, a svečano će biti predstavljene u proljeće 2021. godine.

Odmah iznad Baške i njezine čarobne Vele plaže, u mjestu imena Ljubimer gdje se nalazi jedna od karakterističnih kamenih struktura ovoga kraja – ogromni suhozidni cvjetovi mrgari i odakle se pruža veličanstven pogled, svoj je trajni dom našla skulptura čileanskog arhitekta hrvatskih korijena i svjetskog glasa Smiljana Radića i njegove partnerice Marcele Correa, pod nazivom Kapi. Radi se o iznimnom, unikatnom umjetničkom djelu, osmišljenom kako bi trajno krasilo baš ovo karizmatično mjesto.

Zbog lokacije koja je inače dostupna isključivo planinarima i pješacima, za postavljanje instalacije Kapi, koja se sastoji od dvije kugle punog zamućenog stakla promjera 60cm nepravilnog ovalnog oblika, angažiran je helikopter. Poštujući vrijednost i strukturu mrgara, Kapi ih svojim oblikovanjem i materijalima savršeno nadopunjuju.

Glavni partneri u ovom projektu su Općina Baška i Turistička zajednica općine Baška, a suradnici su Društvo za kulturu, ekologiju i tradiciju Sinjali. U iznimno zahtjevnoj produkciji umjetničke instalacije sudjelovali su Bokart d.o.o. i savjetnik Jaromir Vamos te FlyCom Aviation d.o.o.

Foto: Rijeka 2020

U Vološćanskom zaljevu, ispod mora na dubini od 15 m uz pomoć ronioca, postavljena je pak trajna podmorska umjetnička instalacija Lautus (Čistač), mlade opatijske umjetnice Nike Laginja, koju čine mahovnjaci, školjkaši, spužve i ostali organizmi koji djeluju kao čistači mora i kroz godine rastu. Osim što doprinosi obnavljanju bioraznolikosti podmorja instalacija također pronosi poruku o angažmanu pojedinca i preuzimanju odgovornosti za svijet u kojemu živimo.

No, u Voloskom, mjestu duge i bogate povijesti u kojemu se susreću utjecaji prirode i karakter lokalne zajednice i u kojoj je istaknut dijalog između prirode, mora i ljudi koji žive na obali, postavljena je i umjetnička skulptura poznatog i priznatog češkog suvremenog umjetnika Jiříja Kovande, koja je ujedno i njegov prvi trajno izloženi rad.

Sukladno svojoj strategiji suptilnih intervencija u prostoru, Kovanda odgovara na podmorski projekt Laginje fokusirajući se na ekologiju kao i na društveni kontekst. Naime, na samom početku Lungomare šetnice svoj je trajni dom našla minimalistička instalacija 1857. Nadahnut lokalnom prirodom i njezinom poviješću, Kovanda svoj rad smješta u blizini rodne kuće Andrije Mohorovičića, ukazujući na rasprostranjenost danas ugrožene morske prirodne vrste – Jadranskog bračića u godini rođenja ovog istaknutog znanstvenika.

Na samom vrhu skulpture ispisan je tekst: Jadranski bračić (Adriatic Brachic / Fucus virsoides) je 1857. godine bila obilna vrsta u Kvarnerskom zaljevu. Danas je izuzetno rijedak.

Foto: Rijeka 2020

Jadranski bračić endemska je vrsta smeđe alge koja je danas izrazito ugrožena. Naime, alga izbjegava onečišćena područja i živi samo u bistrom i čistome moru te je prirodni pokazatelj njegove čistoće.

Kombinacija ovih dvaju djela, predstavnika različitih generacija – Nike Laginje i Jirija Kovande,  poziva na novo tumačenje odgovornosti prema prirodi i kvaliteti međuljudskih odnosa te pažnju usmjerava na veliku važnost simbioze čovjeka i mora unutar vološćanske zajednice.

Glavni partner ovog projekta je Grad Opatija, dok je savjetnik u postavljanju instalacije bio Prirodoslovni muzej Rijeka, posebno Marin Kirinčić. Financiranje projekta pomoglo je Sveučilište Jan Evangelista Purkyně University in Ústí nad Labem, a pojedinačne zahvale za realizaciju projekta idu Tatjani Bakran-Petricioli s Biološkog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, Silvestru Niniću i Rinu Banku, asistentima Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci , Sanji Prodan te obrtu Kostrena Sub, izvođačima podvodnih radova.

Fucus virsoides aka Jadranski Bračić / Foto: Rijeka 2020

Lungomare Art instalacije trajna su vrijednost na kulturnoj mapi Europe

Zahvaljujući projektu Europske prijestolnice kulture, programu Lungomare Art, u Rijeci i na području Kvarnera suvremena umjetnost izlazi iz muzeja i susreće se s lokalnim zajednicama stvarajući novi kulturno-umjetnički-turistički put koji donosi novu vrijednost mjestima koja su njime obuhvaćena.

Instalacije, čiji su autori renomirani domaći i inozemni umjetnici i umjetnice, dizajneri i arhitekti, u odabiru češkog kustosa Michala Kolečeka, a koje podsjećaju na tradicije i priče važne za pojedine lokalne zajednice dosad su osim u Baški i Voloskom postavljene u Lovranskoj dragi, Brseču te na dvjema riječkim lokacijama – Ribarnici i plaži Grčevo.

Mnogobrojne lokalne partnere u ovaj je projekt privukla činjenica da program doprinosi vidljivosti i atraktivnosti njihovih mjesta i da kroz izraz umjetnika imaju mogućnost ispričati svoje zanimljive lokalne priče te ih dovesti u središte pažnje kulturne javnosti i posjetitelja. Ovime, svjesni su, postaju vidljivi, identificirani i zapaženi na kulturnoj mapi Europe, napominju u Rijeka 2020.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.