1 min. čitanja

CHALLENGER Brod po kojem je nazvana najdublja podmorska točka

CHALLENGER Brod po kojem je nazvana najdublja podmorska točka
Ilustracija: WIkimedia / William Frederick Mitchell

Britanski brod HMS Challenger (engl. Izazivač) isplovio je 21. prosinca 1872. godine na svoju prvu globalnu oceanografsku ekspediciju.

Taj je brod postao toliko poznat da je po njemu mnogo godina kasnije nazvan jedan od američkih space shuttleova (Challenger koji je stradao u strahovitoj nesreći 1986. godine, uz pogibiju sedam astronauta). Po brodu HMS Challenger nazvana je i najdublja podmorska točka na planetu Zemlji – Challenger Deep na otprilike 10.900 metara.

Na globalnu oceanografsku ekspediciju isplovio je HMS Challenger iz engleske luke Portsmoutha; piše Povijest.hr. Zapovijedao mu je kapetan (kasnije admiral) George Nares, koji se ranije proslavio kao zapovjednik prvog broda koji je prošao kroz Sueski kanal. Tijekom oceanografske ekspedicije HMS Challenger preplovio je oko 70.000 nautičkih milja.

Posada HMS Challengera tijekom ekspedicije registrirala je oko 4700 novih biljnih i životinjskih vrsta. Izvršili su mnoga mjerenja morskih dubina, od kojih je najpoznatije ono u Marijanskom jarku u Tihom oceanu.

Ilustracija: Wikimedia / Henry Moses

Tamo su bacili sondu na dubinu od preko 8000 metara, a kasnije je njima u čast to područje, najdublje na čitavom svijetu, nazvano Challenger Deep.

Brod HMS Challenger oplovio je Atlantski, Indijski i Tihi ocean, a došao je i u blizinu Antarktike.

Ekspedicija je završila u svibnju 1876. godine, nakon 1250 dana (od toga 713 na moru). Prevaljena udaljenost od oko 70.000 nautičkih milja osobito je impresivna s obzirom da je HMS Challenger bio u načelu drveni brod s jedrima, a parni mu je stroj bio samo pomoćni oblik pogona.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.