2 min. čitanja

Potonuo katamaran Mislav ispred šibenske luke – Kapetanija na terenu, postavljaju se brane

Potonuo katamaran Mislav ispred šibenske luke – Kapetanija na terenu, postavljaju se brane
Foto: Čitatelj

ŠIBENIK – Katamaran Mislav, 21-metarski brod koji je prije nekoliko godina održavao državnu brzobrodsku liniju Šibenik-Kaprije-Žirje, potonuo je u uvali Svetog Petra ispred šibenske luke.

Kako doznajemo od tamošnjih ribara, posljedica je to višegodišnjeg nemara brodovlasnika kojem je navedena koncesija za prijevoz putnika i oduzeta. No da stvar bude gora, nije to jedan brod u luci koja je primarno bila namijenjena ribarima. U uvali Svetog Petra ih ima, ni manje, ni više, nego tri.

Drniški brodovlasnik u ovoj uvali ima nekoliko privezanih derutnih brodova

– Cijela uvala je u nafti. Tu brodovlasnik Ante Križanović drži brodove Dalvina, Antu Velog i Mislava koji je sad na dnu vale koja je postala groblje propalih brodova – doznajemo od ribara koji se žale da brodovlasniku nitko ne može ništa.

– Ta uvala je bila vojna i tada smo govorili da je ona idealna za ribarske brodove da se ne vežemo više na šibensku rivu gdje nismo bili podobni – pojašnjavaju nam.

Iako je primarno određena za ribarsko pristanište, ribarima je nejasno zašto su vlastodršci skinuli markicu ribarske luke i napravili luku otvorenu za javni promet od županijskog značaja, gdje su se lagano s godinama ubacili brodari.

Na upite ribara, u Lučkoj upravi su kazali da su nemoćni bez sudske presude za izmjestiti brodove propalih vlasnika, kažu nam naši sugovornici.

– Drniški brodovlasnik vezivao ih je malo po malo ovamo. Uzurpirao je cijeli gat. A od svih brodova je jedan jedini u voznom stanju. Ali tri olupine stoje tamo već 10 godina, bez plovidbene dozvole i ikakve gospodarske funkcije i tako zauzima oko 40% kapaciteta veza na Svetom Petru – priča nam jedan od njih.

Iz Lučke kapetanije su za Morski HR potvrdili da se radi o navedenom brodovlasniku i da su njihove službe krenule na uviđaj.

– Zasad nema zagađenja mora, idemo to provjeriti. Obaviještena je i Lučka uprava, koja će tamo postaviti brane. Vidjet ćemo što dalje. Vlasnik je obaviješten i kazao je da će poduzeti sve da se brod izvadi – poručili su nam iz Lučke kapetanije Šibenik.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.