3 min. čitanja

FOTO Tko je dozvolio groblje brodova i zagađenje mora u Šibeniku?

FOTO Tko je dozvolio groblje brodova i zagađenje mora u Šibeniku?
Foto: Morski HR

ŠIBENIK – Kamere su se ugasile, a obećanje nije izvršeno. Tako bi ukratko mogli opisati situaciju u kojoj dan poslije potonuća katamarana Mislav izgleda stanje u uvali Sveti Petar ispred šibenske luke.

Podsjetimo, 21-metarski brod koji je prije nekoliko godina održavao državnu brzobrodsku liniju Šibenik-Kaprije-Žirje, potonuo je na vezu u lučici koja je primarno bila određena za ribarsko pristanište. Brodovlasniku je navedena koncesija za prijevoz putnika i oduzeta.

Foto: Morski HR

Kako nam je jučer potvrđeno iz Lučke kapetanije Šibenik, vlasnik olupina je drniški brodovlasnik Ante Križanović, koji je obaviješten i kazao je da će poduzeti sve da se brod izvadi.

Odmah po potonuću, obaviještena je i Lučka uprava, koja je, kako možete vidjeti na fotografijama, postavila i brane koje bi trebale spriječiti zagađenje mora.

Foto: Morski HR

Pa iako nam je na dan potonuća rečeno da zagađenja nema, nažalost, velika masna mrlja širi se i dalje od mjesta potonuća.

Foto: Morski HR
Foto: Morski HR

Brod ne samo da nije izvađen, nego se u uvali nalazi još podrtina koje smetaju i predstavljaju opasnost za sigurnost plovidbe.

– Cijela uvala je u nafti. Tu isti brodovlasnik drži brodove Dalvina, Antu Velog i Mislava koji je sad na dnu vale – doznajemo od lokalnih ribara koji se žale da brodovlasniku nitko ne može ništa.

Foto: Morski HR

– Što su u međuvremenu radili gradska i županijska Lučka uprava, te Lučka kapetanija? Ispada da se svatko može vezati gdje hoće, ne plaćati pristojbe, zaboraviti na brod i nitko ne odgovara za to! – jedan je od s pravom ljutih komentara građana ispod našeg članka o ovom događaju.

Kako smo već pisali, ribarima je nejasno zašto su vlastodršci skinuli markicu ribarske luke i napravili luku otvorenu za javni promet od županijskog značaja, gdje su se lagano s godinama ubacili brodari.

Foto: Morski HR

No, nažalost, ovo više sliči na groblje brodova, nego na ikakvu luku, a ovakvo je stanje, kako nam pričaju lokalni ribari, već čitavo desetljeće. Stoga nikoga i ne čudi da je jedan od ovih brodova danas na dnu uvale.

Foto: Morski HR

Podsjetit ćemo na dva slična slučaja – u Povljima  i u Pučišćima na otoku Braču u kojima su tek nakon upornog pisanja medija i upozoravanja na ugrožavanje sigurnosti plovidbe i zagađenje mora, olupine izvađene s dna mora. Ako neće vlasnik, Republika Hrvatska ima obavezu to učiniti i more očistiti od zagađenja, a vlasniku ispostaviti račun.

Foto: Morski HR

Ono što zabrinjava je da je OVO netko dozvolio, jer brodovi u ovakvom stanju tu nisu od jučer, a odgovorni nisu mogli ne znati za to.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Potonuo katamaran Mislav ispred šibenske luke – Kapetanija na terenu, postavljaju se brane
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.