2 min. čitanja

Dirljiva čestitka splitskog svećenika: “Samo su tri stvari važne, sve ostalo u životu može – i ne mora!”

Dirljiva čestitka splitskog svećenika: “Samo su tri stvari važne, sve ostalo u životu može – i ne mora!”
Photo: Youtube/Screenshot

Splitski svećenik don Ante Žderić, svećenik u Župi Gospe Fatimske na Škrapama, na Badnjak je vjernicima uputio božićnu čestitku. Ima samo tri želje.

– Božić je. Božje učovječenje. Očitovanje njegove slave u malom djetetu. Nedokučivi Bog daje se vidjeti. Opipati. Poljubiti. Postaje opisiv. On, koji je Neobuhvatljivi i Neopisivi. Približio se ljudima na najizvrsniji mogući način. Postao je čovjekom. I ostao Bogom. U sebi je združio božanstvo s čovještvom. Zauvijek uzvisio i oplemenio čovještvo. Pokazao kakva je njegova zamisao za čovjeka. Kakvima nas želi. Pokazao koliko ima povjerenja u čovjeka, u nas ljude. Divno je o tome razmišljati u ove svete dane. Duboko uroniti u otajstvo Božje ljubavi očitovano u djetetu iz jaslica. U najljepšem, najčistijem, najnevinijem… Baš kakvo je i svako dijete.

Ne želim govoriti o sreći u božićnom čestitanju. Naravno da to svima želim. To želi svaki normalan čovjek.

Na prvom mjestu svima želim iskustvo Boga u životu. To je ono nezamjenjivo. Neizrecivo. To se samo može doživjeti, nikada do kraja prepričati. To nas čini boljim ljudima, preobražava i otvara oči duše.

Na drugom mjestu želim vam iskustvo ljubavi – voljeti i biti voljeni. Ljubav i vjera sestre su blizanke. Jedna bez druge je nezamisliva. Ljubav vjeru čini živom i dinamičnom, dostojnom čovjeka. Upamtite to… Nemojte proživjeti život, a da niste voljeli. U tome je tajna života.

Na trećem mjestu želim vam zdravlja koliko je dovoljno za normalan život. Vi koji ste zdravi naučite to cijeniti. I ne slutite koliko ste bogati. Svako se jutro probudite zahvalni.

Bog, ljubav i zdravlje. To nas čini bogatima. Bog obogaćuje. Ne zaboravite to. Sve ostalo u životu može i ne mora. Možete živjeti bez svega, ali ne bez ove tri činjenice. One naše postojanje čine potpunim.

Ljudi uskraćenog zdravlja zaslužuju našu posebnu pažnju – njihove bolesti nas upozoravaju da sve ovo prije izrečeno ne zaboravimo… I oni koji ne vjeruju trebaju našu ljubav. Oni su poput riba rođenih u akvariju koje nikad nisu iskusile slobodu i veličinu oceana… Oni misle da je akvarij svemir.

Želim vam da budete bogati Bogom i ljubavlju. I s malo zdravlja. Sve ostalo može i – ne mora.

Sretan vam Božić, dragi ljudi!

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.