3 min. čitanja

Pet prijedloga za slatko-svjetlucavu blagdansku šetnja Bakrom

Pet prijedloga za slatko-svjetlucavu blagdansku šetnja Bakrom
Foto: TZ Bakar

BAKAR – Posebnu čar blagdanskom ruhu Bakra daju plava božićna svjetla čiji odraz na površini mora Bakarskog zaljeva daje kamenom licu ovoga grada čaroban izgled. Prošećite rivom, razgledajte svijetleći vijenac s četiri adventske svijeće, uživajte u pogledu na gornji dio grada čije tihe uličice kriju mnoštvo ukrašenih prozora i dvorišta. Na trgu Vrata Bakrani tradicionalno kite božićnu jelku koja dodatno uljepšava pogled koji se s tog mjesta najljepše rasprostire na cijeli Bakarski zaljev. Ukoliko ste jutarnji tip, znajte da je pogled s trga Vrata posebno lijep u zoru kad nebo postane pravo slikarsko platno za sunce koje ga ukrašava nevjerojatnim nijansama.

Zasladite blagdansku šetnju bakarskom tortom

Šetnja bakarskom rivom svjetlucavog plavog sjaja bit će slađa ako svratite do Pekare Vrbnik gdje vas čeka Bakarska torta. Uz svijetli i tamni biskvit, njezin najfiniji dio je krema od oraha što nam govori da su bakarski patriciji živjeli na visokoj nozi jer su orasi u njihovo vrijeme, kao i danas, bili skupa namirnica. Recept za ovu autentičnu slasticu prenosio se s koljena na koljeno sve do današnjih dana kada je Turistička zajednica Grada Bakra u suradnji s  Pekarom Vrbnik oživjela 150 godina stari recept obitelji Roberti. Zasladite blagdansku šetnju Bakrom zalogajem koji vjerno čuva slatku aromu bogate bakarske prošlosti.

Foto: TZ Bakar

Gricnite bakarski baškot ili kupite keramički za uspomenu

Baškot je službeni bakarski suvenir koji mnoge Bakrane podsjeća na djetinjstvo. Ovo dvaput prepečeno pecivo u obliku koluta jeli su nekad bakarski mornari i kapetani ploveći po svim morima svijeta. Baškot spravljen prema tajnoj tradicionalnoj recepturi pronaći ćete u pekarnici „Bakarski baškot“ gdje možete gdje možete kupiti tvrdi, ali i mekani baškot. A poželite li ga imati kao trajnu uspomenu koju kao božićni ukras možete staviti na svoj bor, svakako potražite Galeriju Bakar. Zimi online na Instagram i Facebook stranicama, a ljeti i u srcu Bakra zajedno s brojnim umjetničkim suvenirima koje nudi u svom prostoru.

Foto: TZ Bakar

Razgledajte plutajuće božićne jaslice na slatkovodnom jezercu jaz u središtu Bakra

Jedna od posebnosti Bakra je slatkvodno jezerce Jaz u samom središtu Bakra, za koje možemo zahvaliti brojnim izvorima slatke vode koji se, nakon što napuste jezerce, ulijevaju u more. Svratite li u Bakar, upravo na površini Jaza zamijetit ćete predivan prizor božićnih jaslica koje su vlastoručno izradili Franjo Vicić i Nikola Bunjevčević, pripadnici izuzetno aktivne baštinske udruge “Gradska straža Bakar 1848”. KUU Sklad i TZ Grada Bakra financijski su podržali nabavku materijala i izradu jaslica, a predstavnici brojnih bakarskih udruga pripomogli su u dekoraciji i postavljanju jaslica. Odraz starih bakarskih kuća i božićne rasvjete na površini Jaza po kojoj plutaju osvijetljene jaslice bit će zasigurno jedan od najljepših blagdanskih prizora zbog kojeg vrijedi svratiti do Bakra.

Prolistajte virtualni album Baštinska škrinjica

Ako vam je Bakar predaleko, imamo rješenje! Udobno se smjestite u toploj, blagdanskoj atmosferi svoga doma i samo jednim klikom otvorite album pod nazivom “Baštinska škrinjica TZ Grada Bakra”. Prolistajte brojne stranice na kojima ćete pronaći mnoštvo krasnih fotografija i tekstova koji su kroz cijelu godinu objavljivani na Facebook stranici TZ Grada Bakra, a koje su stvorili profesionalci, ali još i više stanovnici bakarskog kraja želeći doprinijeti promociji svojih mjesta. Naime, Grad Bakar uz sam Bakar čine još i Kukuljanovo, Krasica, Škrljevo, Praputnjak, Hreljin, Zlobin, Ponikve i Plosna. Pođite stoga u virtualnu šetnju kroz plavo-zeleni bakarski kraj i njegovu povijest te upoznajte odredišta koja se raduju vašem, što skorijem, posjetu uživo. Album Baštinska škrinjica možete pronaći OVDJE.

Silvija Jacić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.