Foto: Crometeo / Ivica Jureša

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za 26. prosinca 2020., crveno upozorenje za područje riječke regije, Kvarnera i Velebitskog kanala te narančasto upozorenje za područje gospićke regije, zapadne obale Istre i Dalmacije.

Na području gospićke regije očekuju se olujni udari sjeveroistočnog vjetra s najjačim udarima vjetra > 65 km/h.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Na području riječke regije očekuju se olujni udari bure, a osobito podno Velebita i orkanski. Najjači udari vjetra 110-200 km/h.

Poduzmite mjere za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom.

Na području zapadne obale Istre očekuje se jaka, mjestimice vrlo jaka bura. Najjači udari vjetra od 65 do 110 km/h.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Na području Kvarnera i Kvarnerića čekuje se vrlo jaka, mjestimice olujna bura s najjačim udarima vjetra od 65 do 130 km/h te na području Velebitskog kanala jaka olujna bura i najjači udari vjetra od 85 do 160 km/h.

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Na području Dalmacije očekuje se jaka i vrlo jaka bura s najjačim udarima vjetra od 65 do 110 km/h.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.​

Izdano upozorenje za pomorce

Još danas mjestimični udari juga i jugozapadnog vjetra 35-40 čvorova, a na sjevernom Jadranu, od sredine noći i na dijelu srednjega, udari bure u jačanju na 35-75, pod Velebitom i do 100 čvorova. Noću na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana more ponegdje 5, prijepodne na otvorenom moguće i 6. Mjestimice nevere.

Sutra je upozorenje za sjeverni Jadran na buru, koja će tijekom dana biti u daljnjem jačanju na vrlo jaku i olujnu, pod Velebitom i orkansku, a širit će se postupno i na srednji Jadran dok će se na južnom zadržati umjereno do jako jugo i jugozapadni vjetar. More umjereno valovito i valovito, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana i jače valovito, a na otvorenom moguće i uzburkano. Promjenljivo oblačno uz mjestimičnu kišu i pljuskove s grmljavinom, a uz obalu sjevernog Jadrana moguće i malo snijega.

D.G.