2 min. čitanja

Hoće li i pomorci biti među prvima na redu za cijepljenje?

Hoće li i pomorci biti među prvima na redu za cijepljenje?
Foto: Pixabay

Naši pomorci koji plove na brodovima stranih kompanija među prvima bi se mogli suočiti s posljedicama ako ne budu cijepljeni protiv koronavirusa. Naime, vrlo je izgledno da će ih to tražiti i zemlje u koje odlaze radi ukrcaja na brod. U nas još nije donesena odluka hoće li i pomorci biti među prvima na redu za cijepljenje, javlja HRT.

Kapetan broda iz Rijeke na ukrcaj bi morao krajem siječnja, no informacije o cijepljenju nema.

– Za proceduru još uvijek ne znam, to je sve skupa novo, nisu mi ništa javili iz agencije. Sklonost prema cijepljenju – moram reći da baš nisam sklon, a moram jer je to moj poziv i od toga živim. Ako budu tražili, a brodovi moje firme su pod japanskom zastavom, morat ću uzeti to cjepivo, bez obzira – rekao je kapetan broda, tankera japanske kompanije Nikša Karabaić.

Električar iz Rijeke koji u Španjolskoj radi za nizozemsku off shore kompaniju, protiv cijepljenja nema ništa protiv.

– Da, osobno bi se cijepio i da nisam pomorac, a što se tiče posla – puno će biti jednostavnije, jer države u koje dolazimo vrlo često traže da smo, ili već razmišljaju o cjepivu ili traže da donesemo dokaz da nemamo koronu. Ne starije od 48 sati što je nekad teško dobiti – kazao je pomorac nizozemske off shore kompanije Alan Fanton.

Još će teže vjerojatno doći na red za cijepljenje jer pomorci nisu u rizičnoj skupini za koju je cjepivo besplatno.

– Što se tiče komercijalnog cijepljenja, ono trenutno nije u planu, a kad će to cijepljenje biti , ja vam sada to ne mogu reći. To uključuje i pomorce i sve druge skupine, naglasila je epidemiologinja NZJZ PGŽ-a doc. dr. sc. Morana Tomljenović.

– Kao sindikat naravno da se ne slažemo da se ljude cijepi protivno njihovoj volji, ali ako to bude uvjet za zadržavanje njihovog posla, onda očekujemo da će se oni cijepiti. U tom slučaju od Hrvatske države očekujemo da im omogući prioritet pri cijepljenju kako bi mogli doći na svoje radno mjesto, dodao je glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan.

Apel je već poslan Vladi, ministrima i nacionalnom stožeru civilne zaštite.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.