3 min. čitanja

STIŽE CIKLONA “BELLA” Izdano specijalno priopćenje Državnog meteorološkog zavoda

STIŽE CIKLONA “BELLA” Izdano specijalno priopćenje Državnog meteorološkog zavoda
Foto: Daniel Pavlinović

Nakon zimskog ugođaja, uz olujnu i orkansku buru, u gorju snijeg, koji je stigao taman za Božić i blagdan Sv. Stjepana, zadnje dane ove godine ispratit ćemo bez “prave” hladnoće, iako će ponešto snijega, većinom u gorju iznad 800 m nadmorske visine, biti i u posljednjem tjednu prosinca, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod u specijalnom priopćenju koje je izdao u nedjelju.

Stiže nam ciklona Bella, kako su je nazvali u Met Office-u, nacionalnoj meteorološkoj službi Ujedinjenog Kraljevstva. Naime, da bi ciklona dobila ime mora imati snažan utjecaj, a Met Office je izdao upozorenja visokog stupnja za vjetar i kišu.

Slika 1. Prognoza prizemnog tlaka zraka modela DWD i frontalni poremećaji u ponedjeljak, 28. 12. u 00 UTC

Mi ćemo utjecaj Belle početi osjećati već danas, u nedjelju, 27. 12. jer će tlak zraka naglo padati, za čak 30 hPa u toku jednog i pol dana! Stoga se oboružajte strpljenjem budući da će mnogi biti razdražljivi. No, to nisu najveći problemi koji nas očekuju.

Naime, dok nas ciklona koja nam je donijela zahladnjenje polako napušta (slika 1.), već druga, koja zahvaća cijelu Europu (slika 2.), kuca na vrata pa će buru brzo zamijeniti jugozapadnjak i jugo koje će do ponedjeljka već biti olujno, u gorju i orkansko (slika 3.). Udari vjetra južnih smjerova nerijetko će biti i preko 100 km/h u višem gorju, a moguće i ponegdje na moru stvarajući visoke valove, mjestimice i plaveći rive i obale, te uzrokovati prekide u pomorskom prometu.

Slika 2. Prognoza prizemnog tlaka zraka modela ECMWF za ponedjeljak 28. 12. u 15 UTC

Već će krajem ponedjeljka vjetar slabjeti, no oprez će u dijelovima zemlje biti potreban i dalje. Primjerice jug zemlje će idućih nekoliko dana biti najkišovitiji jer se nastavlja pritjecanje vlažnog zraka u jugozapadnoj struji (slika 4.) zbog koje će upravo i izostati primjerena hladnoća pa i u većini krajeva minusi. Stoga ćemo vrlo vjerojatno i godinu ispratiti uz kišu, vrlo rijetko u najvišem gorju i pokoju pahulju snijega. Očekivana obilna oborina lokalno može uzrokovati bujične i urbane poplave, dok bi topljenje snijega moglo potaknuti porast vodostaja naših rijeka.

Slika 3. Prognoza udara vjetra na 10 m modela Aladin za ponedjeljak 28. 12. u 15 UTC

Detaljnija prognoza za Silvestrovo tek slijedi, a do tada budite na oprezu i pratite prognoze i upozorenja, može i na Twitteru, upozorili su na kraju iz DHMZ-a.

Slika 4. Duboka termobarička dolina i visinska ciklona. ECMWF prognoza temperature i geopotencijala na 500 hPa plohi od 28. 12. u 00 UTC do 01. 01. 2021. u 00 UTC.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.