CRKVICE NA LASTOVU Podignute u čast svecima da otočane prate na životnom putu

Sv, Marija na Grži - Foto: PP Lastovsko otočje

LASTOVO – Od davnina su Lastovci bili posvećeni vjeri u Boga, tražili su utjehu u teškim vremenima, sreću u sadašnjosti te nadu u bolje sutra. U tu svrhu su izgradili veliki broj crkvica i zavjetnih kapelica u čast svetaca zaštitnika, a mnoge od njih zaštićene su kao pojedinačno kulturno dobro.

Od ukupno 46 kamenih crkvica koje se nalaze po cijelom otoku Lastovu, od naselja i prilaza do polja, preko uvala i škojića uz koje se ribarilo, kako očuvanih, tako i ruševnih, njih 21 je registrirana kao zaštićeno kulturno dobro. Otočani su ih dali podići svecima da ih prate po svakodnevnom životnom putu, zaštite od nedaća i sačuvaju od bolesti. Najstarija crkvica – starokršćanska bazilika sv. Petra u Ublima potječe iz 6 st., a najstarija očuvana crkvica je Sv. Luka iz 11. st.

Najstariji i djelomice očuvani sakralni objekt Lastova jednobrodna je starokrščanska bazilika sv. Petra iz 6. stoljeća u mjestu Ubli. Na njenim temeljima kasnije je podignuta crkva sv. Petra, no i ta je 1933. godine porušena. U blizini je podignuta nova crkva sv. Petra.

Sv. Marija na Sušcu

Crkvica sv. Luke je sagrađena u 11. stoljeću uz stari put koji povezuje dva najveća naseljena mjesta otoka Lastova, mjesto Lastovo i Ubli. Obnovljena je i uređena 1954. godine, te je ujedno i najstarija crkvica na otoku u kojoj se još vrše crkveni obredi.

Sv. Nikola na Sušcu

U mjestu Lastovu nalazi se župna crkva posvećena blizancima liječnicima Kuzmi i Damjanu koja je sagrađena 1474. g.  Bila je jednobrodna s gotičkim, prelomljenim svodom, a stotinjak godina kasnije dobila je bočne brodove i trodijelno pročelje.

Crkvica Sveta Marija na Grži , podignuta godine 1442. na stijeni ispod župne crkve, u oltarskoj apsidi otkriva triptih iz 16 stoljeća na kojemu je Bogorodica prikazana s djetetom i u svetačkom društvu.

Sveta Marija u polju ime je neosporivo najljepše lastovske crkve sagrađene godine 1512. na mjestu starije crkvice.

Sv. Kuzma i Damjan

Na otoku Sušcu ostaci su starokršćanske crkvice koja je, u vrijeme kas su Goti dominirali kopnom, služila kao nadzorna točka na Justijanovom plovnom putu. Nadomak ostacima tog drevnog svetišta još je jedna crkvica, najvjerojatnije iz 15. stoljeća.

Spomenutim sakralnim objektima valja pridodati još i crkvice posvećene svetima: Ivanu Krstitelju, Nikoli, Mihovil, Martin, Ciprijan, Antun, Tomi, Luciji, Barbari, Marku, Vidu, Roku, Iliji, Augustinu, Vinčencu, Vlahu, Jurju, Rafaelu, Josipu, Svetom Trojstvu, Svetom Spasu.

Sv. Ciprijan

Park prirode Lastovsko otočje