Foto: Vatrogasci - Oni su naši Heroji / Facebook

Danas je u Hrvatskoj Dan žalosti. Označava se obveznim isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati zabavne priredbe, a pravne osobe koje obavljaju televizijsku i radijsku djelatnost svoje programe trebaju prilagoditi obilježavanju Dana žalosti, osobito tako da emitiraju programe koji po svojoj naravi odgovaraju obilježavanju tog dana.

Vlada je odluku o proglašenju Dana žalosti donijela na sjednici 30. prosinca, dan nakon razornog potresau kojem je poginulo sedam, a ozlijeđeno 26 osoba.

Materijalna šteta je ogromna, a obnova će trajati godinama. Porušen je praktički cijeli centar Petrinje, a neka okolna sela gotovo da više i ne postoje. Šteta je ogromna u Glini i Sisku gdje je jako oštećena tamošnja bolnica.

Brojne službe i mnogobrojni volonteri danima rade na tome da se ljudima u pogođenim područjima barem donekle olakša život.

Prema dosadašnjim procjenama, na području Sisačko-moslavačke županije oštećeno je više od 2000 objekata, obavljeno je 1000 pregleda, a predano više od 5000 zahtjeva.

Vatrogasni dom Sisak proglašen je neupotrebljivim, a sisački su vatrogasci odradili više od 2500 intervencija i spasili više od 30 osoba ispod ruševina, pri čemu su tri vatrogasca lakše ozlijeđena.

Na terenu je i HGSS čiji su potražni psi locirali šest zatrpanih osoba, dvije osobe su pronađene žive.

Trenutno je stotinjak policajaca raspoređeno po selima i više od 1500 pripadnika sustava civilne zaštite iz cijele Hrvatske.

Na terenu je ovih dana bilo i više od 800 vojnika.

D.G.