1 min. čitanja

DAN ŽALOSTI Hrvatska oplakuje žrtve razornog potresa u Baniji

DAN ŽALOSTI Hrvatska oplakuje žrtve razornog potresa u Baniji
Foto: Vatrogasci – Oni su naši Heroji / Facebook

Danas je u Hrvatskoj Dan žalosti. Označava se obveznim isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati zabavne priredbe, a pravne osobe koje obavljaju televizijsku i radijsku djelatnost svoje programe trebaju prilagoditi obilježavanju Dana žalosti, osobito tako da emitiraju programe koji po svojoj naravi odgovaraju obilježavanju tog dana.

Vlada je odluku o proglašenju Dana žalosti donijela na sjednici 30. prosinca, dan nakon razornog potresau kojem je poginulo sedam, a ozlijeđeno 26 osoba.

Materijalna šteta je ogromna, a obnova će trajati godinama. Porušen je praktički cijeli centar Petrinje, a neka okolna sela gotovo da više i ne postoje. Šteta je ogromna u Glini i Sisku gdje je jako oštećena tamošnja bolnica.

Brojne službe i mnogobrojni volonteri danima rade na tome da se ljudima u pogođenim područjima barem donekle olakša život.

Prema dosadašnjim procjenama, na području Sisačko-moslavačke županije oštećeno je više od 2000 objekata, obavljeno je 1000 pregleda, a predano više od 5000 zahtjeva.

Vatrogasni dom Sisak proglašen je neupotrebljivim, a sisački su vatrogasci odradili više od 2500 intervencija i spasili više od 30 osoba ispod ruševina, pri čemu su tri vatrogasca lakše ozlijeđena.

Na terenu je i HGSS čiji su potražni psi locirali šest zatrpanih osoba, dvije osobe su pronađene žive.

Trenutno je stotinjak policajaca raspoređeno po selima i više od 1500 pripadnika sustava civilne zaštite iz cijele Hrvatske.

Na terenu je ovih dana bilo i više od 800 vojnika.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.