JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Orada pečena na gradelama i povrće na pari

Foto: Marijan Zujić

Kuhanje na pari nije ništa novo jer se već koristi tisućama godina. Odavno se prakticira na dalekom istoku a u zadnje vrijeme i na zapadu. Kinezi koriste kuhanje na pari već više od 3 000 godina.

Priprema povrća na pari je najbolji način za očuvanje hranjivih tvari, boje, teksture i okusa namirnica. Najjednostavniji način pripreme na pari zahtijeva lonac i metalno rupičasto ili žičano cjedilo.

Očišćeno i oprano povrće složiti u metalno cjedilo koje bi trebalo biti manje od promjera lonca. U lonac uliti malo vode tako da ona ne dodiruje dno cjedila ni namirnice. Vodu u loncu zagrijati dok uskuha, zatim staviti u njega cjedilo s povrćem te onda smanjiti jačinu vatre, kako bi voda ujednačeno isparavala. Lonac zatim treba pokriti poklopcem kako ne bi gubio paru. Samo vrijeme parenja ovisi o veličini i vrsti namirnice, najčešće od 6 do 10 minuta. Vruća para, zaslužna je za kuhanje, odnosno termičku obradu hrane.

Para ne uništava nutrijente te štedi energiju. Kada se hrana kuha na pari tada se namirnica kuha u vlastitom soku, a hranjive tvari, boja, tekstura i okus ostaju sačuvani. Tijekom kuhanja na visokim temperaturama može doći do uništavanja vitamina ili ako povrće kuhamo u vodi, vitamini i nutrijenti mogu iscuriti iz povrća i ostati u vodi. Kuhanje na pari već se dugo preporučuje zbog očuvanja hranjivih sastojaka.

Foto: Marijan Zujić

Gotovo se sve vrste povrća mogu pripremiti na pari ali određene su vrste pogodnije poput brokule, cvjetače, mrkve, šparoga, boba, mahuna, korjena celera i koromača te tikvica. Kuhanje na pari je relativno brza metoda pripreme jer je za pripremu povrća potrebno otprilike 10 minuta, a mekše povrće narezano na manje komade može biti gotovo čak za 5 minuta.

Nutricionisti govore, kako je kuhanje na pari, pored sirovih namirnica, najzdraviji način konzumiranja hrane. Osim toga, namirnice kuhane na pari zadržavaju više okusa te se sviđaju mnogim gurmanima. Nedostatak kod kuhanja na pari je nemogućnost dodavanja začina i soli tijekom parenja već isključivo nakon kuhanja što znači da se okusi neće sasvim prožeti kroz namirnice.

Foto: Marijan Zujić

Zeleno lisnato povrće možete veoma brzo skuhati na pari te će povrće uvenuti već za 4 do 5 minuta.

Kuhanje na pari omogućuje da namirnice zadrže svoj izvorni izgled, okus, boju i sok te ne uništava staničnu strukturu namirnica i njihovu izvornu aromu a gubitak vitamina i minerala iz namirnica je minimalan.

Ako želite, prilikom serviranja možete povrće začiniti s maslinovim uljem i sjeckanim češnjakom.

Foto: Marijan Zujić

Nakon pretjerivanja s jelom i pićem za protekle blagdane evo ideje za pripremu zdravog, brzog, laganog i ukusnog obroka. O pečenju ribe na gradelama već sam pisao u prijašnjim objavama.

U slast, sretna Vam i uspješna Nova Godina.

Marijan Zujić