1 min. čitanja

RIBOLOV NA JADRANU Isti problemi danas, kao i prije 150 godina

RIBOLOV NA JADRANU Isti problemi danas, kao i prije 150 godina
Foto: Rumpiteste / Državni arhiv u Zadru

Jadransko more nije samo u suvremenosti bilo prostorom sporenja oko prava ribolova, već se takvi sporovi učestalo pojavljuju u prošlosti. Tako je u 19. stoljeću, vremenu stvaranja nacionalnih država, učestalo bila zabilježena prisutnost ribara sa zapadne obale Jadrana koji su zalazili u obalne vode Austrijskog Carstva, od 1867. Austro-Ugarske Monarhije gdje su intenzivno ribarili koristeći modernija sredstva, nego što su to mogli ribari s istočnog Jadrana.

Dok je do 1866. prostor Veneta bio u sastavu Monarhije, nije se moglo ribarima iz Chioggie prigovarati na zalaske prema istočnoj obali. Međutim, nakon Prusko-austrijskog rata u kojem je sudjelovala i Kraljevina Italija, koja je izgubila obje velike bitke (kod Custoze i Visa) od Austrije, ali je dobila rat zahvaljujući pobjedi Prusije na Austrijom, prostor Veneta ušao je u sastav Italije.

Bez obzira na to, omraženi „kjozoti“, „ćozoti“ i dalje svojim brodovima ribare uz obalu Istre, Kvarnera i Dalmacije i ništa ih ne može zaustaviti, pa i činjenica što je to sada druga država.

Brojni su prigovori dalmatinskih ribara koji oni šalju na Namjesništvo i Dalmatinski sabor u Zadru, ali bez ikakvog uspjeha.

U jednoj od takvih predstavki sa Hvara dostavljaju i primjerak mreže za koju tvrde da je puno sofisticiranija od njihove, s uskim očicama i da ne propuštaju ništa pa ni samu riblju mlađ.

Svjesni su da to postaje ekološki problem i pišu kako je „more najveće blago koje mora imati najveću pažnju kako bi se korisno koristilo“. Vidljivo je da smo i danas suočeni s istim problemima kao i prije stotinu i više godina. Bez pomaka!

dr. sc. Mateo Bratanić

Foto: Državni arhiv u Zadru
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.