4 min. čitanja

Vlada proglasila stanje katastrofe na potresom razorenom području!

Vlada proglasila stanje katastrofe na potresom razorenom području!
Foto: Youtube / Screenshot

Na sjednici Vlade koja je započela u 13 sati, donesena je odluka o osnivanju stožera za sanaciju potresom stradalog područja. Premijer Andrej Plenković je potom proglasio katastrofu u Sisačko-moslavačkoj županiji te u dijelovima Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Na čelu stožera bit će potpredsjednik Vlade, Tomo Medved.

– Ozlijeđene su 24 osobe, 18 je na bolničkom liječenju. Ozlijeđena su četiri vatrogasca, a jedan volonter je preminuo. U ime cijele Vlade izražavam sućut obiteljima preminulih. Tlo se i dalje trese, to smo vidjeli i jutros. To ne znači da moramo i dalje biti u strahu, ali moramo biti na oprezu. 16 od 18 članova Vlade je bilo na području Sisačko-moslavačke županije, a sutra će ići još dvoje. Želim zahvaliti vojsci, Crvenom križu, vatrogascima, volonterima, svim ljudima dobre volje koji su pokazali veliko srce, zajedništvo da se pomogne svima kojima je ovaj potres iz korijena promijenio život. To je bilo jedinstvo na koje svi možemo biti ponosni. Na terenu su i statičari, brojne građevinske firme su dale doprinos. Želim zahvaliti i brojnim državama koje su u kratkom roku dale potporu i dostavile ključne potrepštine. Od srca im u ime Vlade zahvaljujem – rekao je Andrej Plenković.

Plenković: Nitko neće ostati sam

Premijer je naglasio kako u ovoj situaciji nitko neće ostati sam.

– Zahvaljujem i svim građanima koji su donirali novac da se pomogne građanima. Vlada je trenutno suočena s dvije objektivno velike krize. Mi smo odlučili danas, vidjet ćete to kada dođe na red ova odluka pod točko 2, ne samo proglasiti katastrofu na području Sisačko-moslavačke županije i dijelovima Zagrebačke županije i Karlovačke, gdje se potres dogodio jer smo u proteklih nekoliko dana dobili dovoljno informacija o štetama i posljedicama’,  nego oformiti i kroz tu strukturu Zakona o sustavu civilne zaštite poseban stožer na čijem čelu će biti Tomo Medved – kazao je premijer.

– Mi proglašavamo katastrofu danas jer smo dobili informacije s terena o razmjerima šteta koje su se dogodile, posljedicama na normalno funkcioniranje života, i to će pomoći građanima. Iskrena zahvala još jednom svima, koji su bili na terenu – zaključio je premijer u svom uvodnom obraćanju.

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved najavio je maksimalan angažman svih koji pomažu u sanaciji katastrofalnog potres te poručio da će se najprije žurno zbrinjavati ljude, a zatim pristupiti normalizaciji života i gospodarstva.

– Kao potpredsjednik Vlade želim poručiti narodu da ćemo se maksimalno angažirati bi se zbrinuli  ljudi koji nemaju krov nad glavom i što prije ublažile posljedice katastrofalnog potresa, istaknuo je na sjednici Vlade Tomo Medved.

Sve aktivnosti će se prvo usmjeravati kroz interventne mjere i žuran pristup za spašavanje zdravlja i života, a potom će se pristupiti sustavnom dijelu koji se tiče normaliziranja života na potresom pogođenom području, poručio je.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović zaključio je da je sustav reagirao u iznimno kratkom roku.

– Već isti dan na teren su otišli statičari i počeli s procjenom objekata. Izvršena je sektorizacija potresom pogođenog područja. Danonoćno se radi na postavljanju kontejnera i šatorskih naselja, opskrbljuje građane hranom. Angažirano je 100 pripadnika državne intervencijske postrojbe civilne zaštite. Ukupno je 800 vatrogasaca angažirano, odradili su preko 2500 intervencija, iz ruševina je spašeno preko 30 osoba. HGSS je angažirao oko 450 pripadnika. Obišli su oko 200 sela. Crveni križ je angažirao 360 pripadnika. Policija je na potresom pogođenom području evidentirala manji broj kaznenih djela, a niti jedno vezano uz razbojništvo, otimanje imovine, presretanje vozača, rekao je Božinović.

Do sad prikupljeno više od 54 milijuna kuna

Konstatirao je da je već učinjeno puno, ali i da ima još posla. Ministar Božinović je rekao kako neće stati sve dok svi građani ne budu zbrinuti.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da je Vlada financijski pokazala da stoji iza svojih građana te dodijelila 120 milijuna kuna kao prvi vid pomoći. Namjena tih sredstava je za zaštitu objekata od potencijalnog urušavanja, za nabavu materijala i izvođenje radova, za sanaciju infrastrukturnih oštećenja, za privremeni smještaj…

Vlada je otvorila i račun na kojem se prikupljaju donacije, a dosad je skupljeno 54, 322.140.74 kuna.

– Sredstva će biti usmjerena za obnovu tog područja, rekao je Marić.

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević obišao je Glinu, Petrinju, Hrvatsku Kostajnicu, općinu Dvor i okolna sela.

– Svoj doprinos ću pružiti u novoformiranom stožeru kako nitko ne bi bio zaboravljen, da svi budu sigurni da će dobiti pomoć koju zaslužuju, rekao je Milošević.

Petrinja i Glina razoreni

Ukupno 19 jedinica lokalne samouprave stradalo je u potresu, rekao je župan Ivo Žinić.

– 14.175 je prijavljenih šteta. 4194 objekta je progledano. Imamo 825 oštećenih obrta, 700 gospodarskih objekata, 11 škola, gotovo sve crkve su oštećene. Sustav, prvenstveno država, odradila je maksimalno, ali i gospodarski sektori i pojedinci. Sustav civilne zaštite i dalje funkcionira – rekao je Žinić.

– Trebat će naći model i jasne kriterije na koji će se dodjeljivati kućice. Petrinja i Glina su razorene, ne funkcionira niti jedna ustanova. Žurne službe funkcioniraju. Uz probleme kontejnera tu je i kuhanje hrane za volontere, to će trebati centralizirati. Moramo kontrolirati donacije građevinskog materijala. Trenutno imamo opasnost u Petrinji i Gline, koje se nisu srušile, sada se urušavaju. Sisačka katedrala, toranj je oštećen i trebalo bi ga skinuti dizalicom jer mu prijeti urušavanje. Stanje je pod kontrolom, ali ništa nije normalno – rekao je Žinić.

Župan Kožić izvijestio je potom o situaciji u Zagrebačkoj županiji. Rekao je kako stanje nije toliko složeno kao u Sisačko-moslavačkoj županiji, ali je preko 1000 objekata oštećeno.

– Stradala su četiri grada i tri općine, stradali su stambeni i poslovni objekti, te sakralni objekti od čega će neke trebati graditi iznova. U Zaprešiću je iseljena 81 obitelj jer su stradale stambene zgrade, dio je smješten kod obitelji, a dio u obližnjem hotelu. U svemu ovome bio je velik odaziv službi, nije bila ni u jednom času upitna pomoć. Nemamo još procjenu štete, to ćemo kad dobijemo izvješća statičara. Nema obitelji koja nije smještena, rekao je Kožić.

U Karlovačkoj županiji je bolja situacija. Do sada je evidentirano 300-injak oštećenih zgrada, od čega 150 na području okolnih općina. Mali broj zgrada morat će se u cijelosti rušiti.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.