2 min. čitanja

Obilježena 29. obljetnica odlaska JNA iz Splita

Obilježena 29. obljetnica odlaska JNA iz Splita
Foto: Facebook

SPLIT – Svetom misom zahvalnicom koju je u splitskoj katedrali sv. Dujma predvodio don Ante Mateljan obilježena je danas 29. obljetnica odlaska snaga JNA iz Splita.

Neprijateljska vojska 4. siječnja 1992. izašla je iz ratne luke Lora, a Odlukom Gradskog vijeća Grada Splita od 24. prosinca 2001. godine Grad Split trajno obilježava taj dan misom zahvalnicom u splitskoj katedrali sv. Dujma.

Hrvatska vojska je tog dana preuzela je ratnu luku Lora u Splitu, koja je danas sjedište Hrvatske ratne mornarice.

JNA je napustila Split, nakon što je ispraznila skladišta oružja i tehničko-materijalnih sredstava u Lori. Većinu vojnog arsenala JNA je prebacila u Crnu Goru, a jedan dio uništila. Odlazak JNA posljedica je vojnog poraza u pomorskoj bitci, kada su hrvatske snage napale ratne jugoslavenske brodove sa svojih položaja na splitskom kašjunu, Šolte i Brača, čime je onemogućeno uništavanje civilnih ciljeva u Splitu.

Odlasku JNA prethodilo je potpisivanje Žitničkog sporazuma, prema kojemu su hrvatske vlasti mogle preuzeti oružje i strjeljivo u Lori, a koje je JNA nezakonito oduzela od hrvatske Teritorijalne obrane.

Vojnu ratnu luku držala je velikosrpska JNA, odnosno JRM, zajedno sa vojnim ročnicima i crnogorskim rezervistima, te pripadnicima postrojbe JNA posebne namjene iz Niša (“niški specijalci”). Radi izvršenja ovog sporazuma u Loru je stigla skupina pripadnika Škverskog bataljuna, kako bi pod patronatom promatrača EZ ukrcala oružje i strjeljivo TO.

Tom prilikom je skupina niških specijalaca, crnogorskih rezervista i oficira JNA, okružila nenaoružane škverske dragovoljce i zatočili su ih. Zarobljavanje hrvatskih vojnika nije bio motiv, nego okidač, jer su iz JNA samo čekali prigodu za intervenciju, zbog prethodnih gubitaka ljudstva i vojne opreme na pojedinim dijelovima bojišnice.

O maltretiranju hrvatskih vojnika u Lori danas se malo zna, kao što i malobrojni znaju da su preko velikosrpski, jugoslavenski i antihrvatski orijentiranog osoblja JNA, jugoslavenskih civilnih i vojnih tajnih službi, jugomilicajaca i indoktriniranih civila pokušali raspodjelom oružja od Splita napraviti Bejrut.

Jakov Maravić

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

JNA i “niški specijalci”, na današnji dan u splitskoj Lori zatočili 24 škverska dragovoljca
JNA i “niški specijalci”, na današnji dan u splitskoj Lori zatočili 24 škverska dragovoljca
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.