2 min. čitanja

BOŽINOVIĆ: “Nema popuštanja mjera, produžujemo ih do 31. siječnja”

BOŽINOVIĆ: “Nema popuštanja mjera, produžujemo ih do 31. siječnja”
Foto: Screenshot

Nacionalni stožer civilne zaštite održava konferenciju za novinare i govori o novim podacima vezano uz koronavirus u Hrvatskoj.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1098 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5794. Među njima je 2251 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 194 pacijenta. Preminulo je 38 osoba. U samoizolaciji je trenutno 18 277 osoba.

Među preminulima i dalje domoniraju komorbiditeti. Prosjek godina umrlih je 74,6 a tri su osobe prmeinule u dobi od 58 godina i njihova smrt je bila povezana s malignim bolestima.

Podsjetimo, ministar Davor Božinović je na presici u srijedu rekao da unatoč padu broja novooboljelih popuštanje mjera neće biti.

Stožer, kako kažu, ne razmišlja o popuštanju jer se u Europi vide naznake ‘trećeg vala pandemije’ i zato što se velik broj zemalja priprema na novi lockdown.

– U europskom okruženju je nagli rast broja novozaraženih pa smo zaključili da nema utemeljenja za popuštanje mjera koje su sada na snazi. Sve te mjere će se današnjim novim odlukama produžiti i ostati na snazi do 31.1. Radi se o odluci o nužnim epidemiološkim mjerama: ograničenje okupljanja, odluci o radu trgovina i o javnom prijevozu. Činjenica je da ulazimo u najhladnije razdoblje godine koje zbog boravka u zatvorenom može utjecati na brzinu širenja virusa pa moramo biti svjesni rizika.

Božinović je odgovorio na pitanje koje su brojke potrebne za popuštanje mjera?

– Radi se o cijelom nizu faktora. Mi imamo pozitivne trendove ali još visoke brojke. Još uvijek ne možemo podvući crtu iza posljedica povećanog okupljanja tijekom blagdana, ali i vezano za potrese. Morali smo uzeti u obzir i činjenicu da onaj dio koji smo dogovorili s HUP-om, HGK-om, sindikatima, o korištenju godišnjih odmora, taj dio završava ovaj vikend. Od ponedjeljka možemo očekivati veće kretanje ljudi. To će povećati mobilnost. Razgovarat ćemo o tome što sa nastavkom školske godine. Uzeli smo nekoliko čimbenika u razmatranje. Ukinuli smo i odluku o zabrani napuštanja županija.

Ono što epidemiologe brine je situacija u Europi. Zemlje koje imaju oštrije mjere od nas trenutno imaju rast koji je veoma brz. Ima zemalja koje su prije 10-ak dana imale 700 novozaraženih dnevno, sad imaju 7.000. Sve to smo uzeli u obzir tako da, to bi bila naša utemeljenja u promišljanju.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.