2 min. čitanja

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Trstenska torta

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Trstenska torta
Foto: Katija Puljizević

Vjerovatno ste svi čuli za moje malo rodno mjesto Trsteno. Osim što je poznato  po jednom od najstarijih parkova s područja Europe – Arboretumu, po tome što je svaka kuća iznjedrila po jednog ili više pomoraca, a svaka domaćica njegovala ružu Centofiliu za činit liker Rosulin, čuvamo i ričetu Trstenske torte staru više od stoljeća.

Katija Puljizević

Omiljena je to torta koju čuvamo iz naraštaja u naraštaj, kroz koju se prožima i osjeća dašak prošlosti  i starine, te nedamo da se zaboravi.

Kako je zaštitnik Trstenoga Sveti Vid, tako je i ta spomenuta torta uvijek krasila trprzu za feste. Osim za tu našu festu, činila bi se i za Božić i Uskrs.

Potrebno je :

12 jaja

12 ožica cukara

35 deka mljevenih oraha

2 šećer vanilije

Pola kupice rakije travarice

30 g gratane  tamne čokolade

Korica domaćeg limuna

3 ožice prezle

2 ožice muke

4 prstohvata mljevene kafe

Foto: Katija Puljizević

Preljev :

70 grama čokolade rastopiti na lagoj vatri sa 4 ožlice vode i 50 g masla

Foto: Katija Puljizević

Postupak:

Najprije izbatimo bjelanca u čvrsti snijeg. Dodamo im naizmjenično jedno po jedno žumanjce i cukar. Batimo dok smjesa ne postane gotovo kremasta, slično ko i za padišpanj. Dalje više ne koristimo mikser nego samo drvenu kuhaču.

Jedno za drugim dodavamo sve sastojke, prvo rakiju, zatim ostalo i muku na kraju. Sve postepeno dodajemo i neprestalno miješamo kuhačom da se sastojci sljube. Na dno kalupa stavimo papir za pečenje ili ga namažemo maslom i pospemo prezlom. Strane obruča ostavimo suhe.

Foto: Katija Puljizević

Za vrijeme pripreme torte ugrijemo pećnicu na 150 °C i stavimo tortu peć izmedju 55  i 60 min. Špaher nikako ne otvaramo dok se peče.

Ohlađenu tortu preliti preljevom i ukrasiti polovicama oraha i listićima mjendula. Ukrasiti je možete po želji i drugim sastojcima .

Foto: Katija Puljizević

Neke od starijih domaćica koje danas više nisu s nama bi znale učiniti i fil od štauba i masla ali takva torta bi se činila samo za svadbe.

Ova verzija je bila simbol feste na našim trpezama a  ričetu rado prenosimo iz generacije u generaciju!

Katija Puljizević

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.