Foto: Boris Kačan

Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske ,uputila je Ministarstvu turizma i sporta otvoreno pismo u kojemu se osvrnula na prijedlog izmjena Zakona o pružanju usluga u turizmu.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poražavajuće i razočaravajuće je što smo kao članovi radne skupine za konačan prijedlog  izmjena Zakona o pružanju usluga u turizmu doznali s, pazite sad, web stranice Ministarstva  turizma i sporta. Od resornog ministarstva očekivali smo poštivanje osnovnih uzusa  komunikacije, kao i elementarne pristojnosti u međusobnim odnosima. Međutim, nakon  predstavljenih stavova ZDTVH, ni pisma, ni razglednice. Jasno je da im do mišljenja i stava  struke nije nimalo stalo. 

Malo je reći kako smo zabrinuti činjenicom što je Ministarstvo turizma i sporta ovim  prijedlogom strane turističke vodiče inauguriralo u hrvatske turističke vodiče bez potrebe bilo  kakve edukacije. Nula. Naravno, bez obzira imaju li ili nemaju adekvatnu izobrazbu u svojoj  domicilnoj državi. Zamislite, čak ne trebaju vladati ni osnovnim znanjem hrvatskog jezika, što  naše Ministarstvo očito ni malo ne brine, jer oni i onako s njima neće imati baš nikakvog  kontakta. Svaka čast kolegama iz drugih zemalja, ali oni, posve jasno, ne mogu tumačiti  hrvatsku povijest, jer nemaju (a kako bi i imali?) toliko potreban osjećaj nacionalne privrženosti  i pripadnosti Hrvatskoj. Treba li posebno spomenuti da se to odnosi i na Domovinski rat, temelj  slobodne i suverene Hrvatske. Ukratko, strancima je dopušteno da svojim načinima tumačenja  hrvatske povijesti rade njezinu reviziju po svom slobodnom nahođenju. 

Doduše, zakon predviđa da bi strani vodiči trebali polagati stručne provjere znanja i prolaziti  procedure kao hrvatske kolege samo u slučaju ako bi vodili na zaštićenim lokalitetima. To će  biti jedina mjesta na kojima će naša država u smislu ovog zakona imati koliko toliko suverenitet.  Međutim, činjenica je da Ministarstvo ima namjeru taj broj zaštićenih lokaliteta znatno umanjiti  na ostatke ostataka hrvatske materijalne i nematerijalne kulturne baštine pravilnikom koji će  ubrzo stupiti na snagu. Mirne duše može se konstatirati kako će kroz koji dan inozemni vodiči  bez ikakvog stručnog i profesionalnog kriterija voditi goste diljem lijepe naše i eto nama  poplave tzv. fake news informacija, pseudo tumačenja i, po svojoj biti, kraja kulturnog turizma  u Hrvatskoj, posredno i srozavanja ugleda zemlje u svijetu, što je posvjedočila i Češka, a  objavila sama Europska Komisija u svojem izvješću.  

Foto: Boris Kačan

Svjedočimo vulgarizaciji struke, opasnoj i krajnjoj degradaciji kvalitete interpretiranja naše  baštine, ne vodeći čak računa o zaštiti potrošača, te i njihovom pravu na kvalitetnu uslugu. Sve  se prepušta samovolji predatorskog kapitalizma i ekonomiji velikih brojeva, a brojni vodiči će  biti primorani iseliti van zemlje i naći drugi posao, što im, kao velikom broju visoko  obrazovanih osoba s odličnim poznavanjem stranih jezika neće biti problem. Toliko o  demografskoj politici… 

Ministarstvo ide toliko daleko u nepoznavanju profesije i zakonskih propisa da u e savjetovanju navodi kako u Hrvatskoj ima samo 340 aktivnih turističkih vodiča, što bi bilo  smiješno da nije žalosno. Republika Hrvatska broji preko pet i pol tisuća vodiča i svi oni uplaćuju značajna financijska sredstva u državni proračun putem obrta, agencija, udruga,  ugovora o djelu odnosno uplaćenih poreza, prireza i doprinosa.  

Nepoznavanje materije samo je nastavak prakse koju smo uočili prilikom proučavanja testa  proporcionalnosti koje je objavila Europska Komisija prije nekoliko godina, gdje se nisu  potrudili ni sve rubrike ispuniti, a da ne spominjemo polupismenu razinu popratnog teksta. 

I sve to uz opravdanja inzistiranjima Europske Komisije s kojima smo upoznati. Međutim .  proučili smo i prezentirali sve primjere zaštite nekih drugih europskih zemalja. Sudeći po  ovom postupku, ne očekujemo ništa pozitivno ni u Pravilnicima o edukaciji i zaštićenim  lokalitetima koji nam slijede. Posebno smo užasnuti činjenicom da se uopće nisu iskoristili  primjeri modela zaštite ni prema državljanima trećih zemalja koji će nam držati lekcije o našoj  povijesti i baštini. Ovakav čin slobodno se može nazvati eutanaziranjem kulturnog naslijeđa,  ujedno i potpunim krahom načela zaštite potrošača. Radi se o svojevrsnoj izdaji Hrvatske, i to  na globalnoj razini. 

Žalosti da doslovce niti jedan naš prijedlog, kao članova radne skupine, nije  prihvaćen. Ministarstvo turizma i sporta, kojem je obveza štititi interese struke hrvatskih  vodiča, odbilo je poslušati glas struke bez obzira na argumente, navedene modalitete zaštite  drugih europskih zemalja te bezrezervnu podršku kustosa, povjesničara i braniteljskih udruga.  Treba se zapitati zašto Hrvatska ne želi štititi svoju baštinu, povijest i svoje građane na način  kako su to napravile druge europske zemlje, primjerice Grčka i Cipar? 

I sve ovo se događa u zemlji zbog čije su slobode i obrane nacionalnog identiteta prije samo  25 godina mnogi dali svoje živote. Zar ni to više nije važno? Ne možemo se oteti dojmu kako  je hrvatski kulturni identitet predan kao na pladnju. Tko god hoće neka jede i kusa kako želi.  Kriteriji tu ne postoje. 

Vjerovali smo da u našem resornom Ministarstvu imamo majku, a ne maćehu. Na žalost,  pogriješili smo, ali ćemo ustrajati u goloj borbi za egzistenciju i boriti se svim demokratskim  sredstvima.  

Jednoglasno: članovi Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske 

 1. Društvo turističkih vodiča Split
 2. Društvo turističkih vodiča Dubrovnik
 3. Udruga turističkih vodiča Like
 4. Udruga turističkih vodiča Rab
 5. Udruga turističkih vodiča grada Vukovara
 6. Društvo turističkih vodiča Korčula
 7. Društvo turističkih vodiča Rovinj
 8. Društvo turističkih vodiča Međimurje
 9. Udruga turističkih vodiča Bastion- Karlovac
 10. Udruga Moj Osijek
 1. Udruga turističkih vodiča Maloga Lošinja
 2. Udruga turističkih vodiča Zadra – Donat
 3. Društvo turističkih vodiča Phoenix- Trogir
 4. Udruga turističkih vodiča Kvarnera
 5. Društvo turističkih vodiča Liburnia
 6. Društvo turističkih vodiča Varaždin
 7. Društvo turističkih vodiča Pula
 8. Udruga turističkih vodiča Zagreba i srednjohrvatske makroregije
 9. Turistički vodiči Split
 10. Udruga turističkih vodiča Mihovil Šibenik 
 11. Udruga turističkih vodiča otoka Hvara 

D.G.