3 min. čitanja

KAŠTELA MIJENJAJU IZGLED Ulažu se milijuni u izgradnju lučice i uređenje obale

KAŠTELA MIJENJAJU IZGLED Ulažu se milijuni u izgradnju lučice i uređenje obale
Foto: Zvonimir Barišin

KAŠTEL STARI – U Kaštel Starom gradi se lučica namijenjena domaćem stanovništvu. Riječ je o velikom projektu vrijednom pedeset milijuna kuna, a radove izvodi splitska tvrtka Pomgrad inženjering, specijalizirana za sve pomorske radove u građevinarstvu. Kaštela imaju dvadesetak kilometara obalne linije čije je uređenje i korištenje među strateškim smjernicama tog grada.

Nositelj projekta je županijska Lučka uprava, a Grad Kaštela sufinancira projekt s 14 milijuna kuna. Riječ je o sportskoj lučici koja će imati kapacitet 150 vezova. Manji dio lučice na vanjskom lukobranu će biti komercijalnog sadržaja.

– Ovo je najveća investicija Lučke uprave od njezina osnivanja. Uređuje se oko 9,5 tisuća četvornih metara obalnog područja u samoj luci u Kaštel Starom i gradi se novi lukobran dug oko dvjesto metara – kazao je Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije.

U Kaštel Starome uređuje se 9.000 kvadratnih metara obale. Kako doznaje Dalmacija danas, radovi bi trebali biti gotovi do kraja tekuće godine iako će glavnina radova biti gotova do ljeta.

Uz novu sportsku lučicu koja će uvelike promijeniti izgled Kaštel Staroga, najavljena su nova ulaganja u uređenje obale. Za proljeće ove godine najavljen je početak radova na produženju rive Kaštel Stari-Kaštel Novi sve do kule Ćipiko.

Nova obala umanjit će utjecaj valova na kopneni dio obalnog pojasa zimi, a ljeti osigurati dodatne sadržaje i privezišta za brodove. Obala će se dijelom nasipavati, bit će proširena oko 20 metara u more čime će se stvoriti nekoliko tisuća metara kvadratnih nove površine za šetnicu, prometnicu, drvored i prostor za ugostiteljske sadržaje, piše Dalmacija danas.

Kako izgleda gradilište u Kaštel Starom, pogledajte u priloženoj fotogaleriji Zvonimira Barišina.

Foto: Zvonimir Barišin
Kastel Stari, 120121. Nastavak radova na prosirenju rive u Kastel Starom. Nastavak radova na uredjenju i prosirenju rive i lucice u Kastel Starom. Foto: Zvonimir Barisin

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.