2 min. čitanja

Rezervat Lokrum dobio novu ravnateljicu: “Lokrum treba ostati otok očuvanih prirodnih i kulturnih vrijednosti”

LOKRUM – Nikolina Grković novoizabrana je ravnateljica Javne ustanove Rezervat Lokrum. Na javnom natječaju njezin je program izabran kao najbolji, a u JU je od 20. travnja 2020. do imenovanja radila kao stručna voditeljica ustanove.

Za Dubrovniknet odgovara kakav je to program sastavila i kakva je njezina vizija budućnosti otoka.

Koji su osnovni temelji vašeg programa, koji je od Upravnog vijeća odabran kao najbolji i na temelju kojeg ste imenovani ravnateljicom?

-Temeljna djelatnost Javne ustanove Rezervat Lokrum je zaštita, održavanje i promicanje zaštićenog područja u cilju zaštite i očuvanja izvornosti prirode, osiguravanja neometanog odvijanja prirodnih procesa i održivog korištenja prirodnih dobara te praćenja stanja očuvanosti prirode. Ustanova upravlja i područjem ekološke mreže Natura 2000 koja se sastoji od 8 stanišnih tipova prepoznatih kao nacionalna i međunarodna vrijednost na razini Europske unije. Obzirom na to da je Lokrum zaštićen kao posebni rezervat šumske vegetacije, u programu rada je posebno naglašeno očuvanje šumskih staništa vazdazelenih i mješovitih šuma i makije.

Također, Lokrum je kao dio Povijesne jezgre Grada Dubrovnika s gradskim zidinama i utvrdama te gradskim jarkom uvršten u UNESCO-ov registar Svjetske kulturne baštine. S obzirom na navedeno, u program su uvrštene aktivnosti koje prethode obnovi
Benediktinskog samostana i Maksimilijanovog ljetnikovca, kao što su završetak preostalih arheoloških i konzervatorskih istraživanja, definiranje namjene samostana i ljetnikovca, izrada idejnog, glavnog i izvedbenog projekta obnove te u konačnici prijava projekta za sufinanciranje iz fondova Europske unije.

Konačni cilj je usvajanje plana upravljanja zaštićenim područjem i ekološkom mrežom koji će imati definirane ciljeve upravljanja kao i aktivnosti za postizanje ciljeva te indikatore uspješnosti provedbe i to na razdoblje od 10 godina. Takav strateški dokument i njegovo usvajanje osigurat će dugoročno očuvanje prirodnih i kulturnih vrijednosti zaštićenog područja kroz kvalitetno upravljanje – kaže Nikolina Grković.

Naglašava kako je glavna okosnica njezinog plana i djelovanja očuvanje prirodnih i kulturnih vrijednosti.

– Lokrum treba ostati otok očuvanih prirodnih i kulturnih vrijednosti uz održivo upravljanje prirodnim dobrima i posjetiteljima, a Javna ustanova treba kontinuirano jačati kapacitete kako bi se navedeno i ostvarilo – ispričala je za Dubrovniknet nova ravnateljica Javne ustanove Rezervat Lokrum, Nikolina Grković.

Elizabeta Jelić

PROČITAJTE JOŠ:

Projektu „Lokrum – Botanički vrt“ posebno priznanje na Izložbi hrvatskog dizajna
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.