2 min. čitanja

Zbog eksplozije u Bejrutu, Interpol izdao crvenu obavijest za kapetana i vlasnika broda

Zbog eksplozije u Bejrutu, Interpol izdao crvenu obavijest za kapetana i vlasnika broda
Foto: Screenshot

Interpol je izdao crvenu obavijest za kapetana i vlasnika broda s teretom kemikalija koje su devastirale Bejrut u eksploziji u kolovozu , usmrtivši 200 ljudi, objavili su libanonski državni mediji, a prenosi Reuters.

Pet mjeseci od jedne od najvećih zabilježenih ne-nuklearnih eksplozija, ostaju velika pitanja o amonijevom nitratu koji je eksplodirao nakon što je godinama bio skladišten u luci .

Obavijesti Interpola, koje nisu međunarodne potjernice, traže od svjetskih vlasti da privremeno zadrže ljude do mogućeg izručenja ili drugih pravnih radnji. Interpol ih izdaje na zahtjev zemlje članice.

Državna novinska agencija NNA priopćila je u utorak da je Interpol također izdao obavijest za portugalskog trgovca koji je 2014. pregledao teret u luci Beirut, ne navodeći ime ili daljnje detalje.

Interpolova agencija za globalnu policijsku koordinaciju kaže da ne potvrđuje ili negira crvene obavijesti koje nisu javno dostupne na njihovoj internetskoj stranici. Glasnogovornik Interpola rekao je da ako postoji obavijest i ona nije objavljena na mreži, to samo znači da ona služi u svrhu provedbe zakona.

Foto: Screenshot

Libanonski dužnosnici suočili su se s optužbama za nepažnju, a neki zaposlenici luke i carine privedeni su u vezi s eksplozijom, koja je ozlijedila tisuće ljudi. Obitelji žrtava još uvijek čekaju rezultate istrage.

Libanonsko javno tužiteljstvo zatražilo je u listopadu od Interpola raspisivanje tjeralica za dvoje ljudi koje je identificiralo kao ruskog kapetana i vlasnika broda Rhosus koji je u Bejrut stigao 2013. godine , rekli su iz sigurnosnih i pravosudnih izvora, a vlasti su pritvorile 16 osoba prilikom istrage.

Boris Prokoshev, tadašnji kapetan, rekao je da su kemikalije završile u Bejrutu nakon što mu je vlasnik broda rekao da se preusmjeri kako bi preuzeo dodatni teret, te da libanonske vlasti nisu obraćale pažnju na nitrat.

– Šokiran sam. Uopće ne razumijem što bi moglo biti osnova za moje uhićenje  – rekao je Reutersu na pitanje o izvješću o Interpolovoj crvenoj obavijesti u utorak.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

OZLIJEĐEN HRVAT- EKSKLUZIVNO: ŠOKANTAN VIDEO Na brodu u luci Bejrut 11 naših pomoraca
Libanon zbog goleme eksplozije u luci traži izručenje dvojice Rusa
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.