ŽNJANSKI PLATO U SPLITU Vlada raspisuje natječaj za koncesiju, odmah izdana i lokacijska dozvola

Foto: Grad Split

SPLIT – Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila Prijedlog obavijesti o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže na dijelu k.o. Split, uvala Žnjan. Odmah je, samo dan poslije, izdana i lokacijska dozvola za uređenje priobalnog pojasa Žnjanskog platoa.

Prijedlogom obavijesti raspisuje se javno prikupljanje ponuda za dodjelu  koncesije u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže u uvali Žnjan, ukupne površine 218.322 m².

Koncesija se daje na rok od 40 godina, pri čemu početni iznos stalnog dijela koncesijske naknade iznosi 5,00 kn/m², a početni iznos promjenjivog dijela koncesijske naknade 3% prihoda.

Nakon desete godine stalni dio koncesijske naknade povećavat će se svakih pet godina za 0,50 kn/m² zauzete površine, dok će promjenjivi dio naknade iznositi 5% prihoda. Procijenjena vrijednost koncesije iznosi više od 1,8 milijardi kuna, dok je visina potrebnih ulaganja za realizaciju projekta procijenjena na iznos od 200 milijuna kuna.

Veliki su to koraci bliže konačnom privođenju svrsi ovog splitskog prostora, koji će se urediti prema prvonagrađenom projektnom rješenju arhitekata Ivana Jurića, Mirjane Radoš, Marina Kaliterne i Luke Mužinića iz Arhitektonskog biroa Ante Kuzmanić iz 2018. godine, a koji je nastao na temelju prijedloga i potreba građana Splita koji su svoja razmišljanja podijelili u prethodno provedenoj anketi. Koncesija za Žnjan se daje na rok od 40 godina, a njena procijenjena vrijednost iznosi više od 1,8 milijardi kuna. Visina potrebnih ulaganja za realizaciju projekta procijenjena je na iznos od 200 milijuna kuna.

Uvođenje reda na Žnjanskom platou započelo je u listopadu 2017. godine kada je uklonjeno 27 nelegalnih ugostiteljskih objekata.

– Procedura koju smo otad prošli bila je i teška i duga. Očekivali smo da će sve ići brže, no bilo je otpora s nekoliko razina. Zadovoljan sam što smo današnjim dobivanjem lokacijske dozvole te Vladinim raspisivanjem natječaja za koncesiju napravili ogroman pomak do cilja na kojem radimo više od tri godine, a to je konačno uređenje ovog prostora koji stoji neiskorišten od 1998. godine i stvaranje javnog prostora na korist građana. Zahvaljujem ljudima koji su cijelo ovo vrijeme radili na ovom projektu, veselim se daljnjoj suradnji na realizaciji športsko-rekreacijskog prostora, najveće zelene oaze i čiste plaže na površini od 220.000 metara kvadratnih – kaže splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara te zaključuje kako se dobivanjem lokacijske dozvole došlo do točke s koje nema povratka.

D.G.