VIDEO Kina odbila liječiti bolesnog pomorca, kapetan upozorio na kršenje ljudskih prava

Foto: Youtube / Screenshot

U posljednje vrijeme piše se o slučajevima kršenja osnovnih ljudska prava pomoraca. Mnogi pomorci mjesecima su na čekanju jer je Kina odbila pustiti na istovar brodove koji prevoze australski ugljen.

Nedavno su kineske vlasti odbile pružiti medicinsku pomoć ruskom pomorcu, a sada se pojavio novi slučaj kada je Kina još jednom uskratila medicinsku pomoć bolesnom pomorcu, piše The Maritime Post, a prenosi Pomorac.net.

Kapetan Tymur Rudov je objavio video na svom Youtube kanalu kako bi privukao svjetsku pažnju i ukazao na kršenje ljudskih prava pomoraca u Kini.

Kapetan Tymur otkrio je da upravitelj stroja povraća krv i da mu je prijeko potrebna medicinska pomoć koju kineske vlasti ne dozvoljavaju.

Kapetan je tražio hitnu medicinsku pomoć na što mu je rečeno da se upravitelj stroja ne može iskrcati s broda dok se ne dobiju dozvole. Zanimljivo je da je riječ o kineskom državljaninu.

Hitna pomoć konačno je stigla nakon 12 sati, bolesnik je trebao biti prebačen u bolnicu, ali mu nije bilo dopušteno ući; već je liječnik izašao iz bolnice i pružio osnovnu prvu pomoć pomorcu te je nakon toga vraćen na brod.

Kad je kapetan zatražio da se bolesni pomorac hitno iskrca s broda kako bi mu se omogućila bolja medicinsku pomoć, dobio je odgovor da još nije odlučeno može li se iskrcati ili ne.

D.G.