1 min. čitanja

Hrvati grade najveći električni jedrenjak na svijetu!

Hrvati grade najveći električni jedrenjak na svijetu!
Foto: Youtube / Screenshot

SPLIT – U hrvatskom brodogradilištu Brodosplit u Splitu za tri mjeseca počinje gradnja najvećeg jedrenjaka na svijetu pogonjenog na struju, a čije baterije se pune samom plovidbom.

Do kraja iduće godine u planu je da brod zaplovi i bude u punoj funkciji. U pitanju je proizvod koji će na tržištu “eksplodirati” jer su fosilna goriva na zalasku, piše Škveranka.

Na osječkom Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija grupa mladih znanstvenika radi na projektu koji je trenutno u vrhu svjetskih trendova. Automobili na struju postaju standard, a osječka se ekipa prebacila na – brodove.

Brod će biti građen prema već postojećem Brodosplitovom trojarbolnom jedrenjaku Klara, ali osim vanjskog izgleda i gabarita imat će malo zajedničkog.  Jedra će biti od napetog platna koja će više sličiti na krila lopatica s vjetroturbina nego na klasična jedra.

Budučnost pogona je u struji, to je sada već svakome jasno. Dizelski je motor iskoristiv oko 40 posto svojeg kapaciteta jer ostatak odlazi na gubitak topline, dok je korisnost električnog motora 90 posto i tu svaka dilema između nafte ili struje – završava.

Priča započinje kada FERIT postaje dio IRI2 projekta čiji je nositelj Brodosplit, odnosno DIV grupa unutar koje se brodogradilište nalazi. Partneri su splitski Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje i osječki FERIT. Idejni projekt FERIT-a projektno će realizirati Marine and Energy Solutions DIV d.o.o., projektantska i inženjerska tvrtka koja je također dio DIV grupe.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Brodosplit isporučio trojarbolnu škunu za vlastitu brodarsku tvrtku
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.