DAR IZ KRKA Raspisan natječaj za rješenje krčkog suvenira

Foto: TZ Krk

KRK – Turistička zajednica Grada Krka raspisuje deseti natječaj za prijavu rješenja suvenira koji će, ukoliko zadovolje propozicije natječaja, a potom i kriterije Stručnog povjerenstva, biti označeni markicom Dar iz Krka. 

Natječaj je javan, a pravo sudjelovanja na njemu imaju sve pravne i fizičke osobe registrirane, odnosno s prebivalištem, na području Republike Hrvatske.

Suvenir bi trebao predstavljati odraz kontinuiteta umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa grada i otoka Krka, odnosno prezentirati njegovu materijalnu, nematerijalnu ili prirodnu baštinu.

Prijavljeni suveniri mogu biti umjetnine i umjetnički predmeti, umjetničko-obrtnički i gastro proizvodi, odjevni i uporabni predmeti te grafički materijali i multimedija [fotografije i video materijali]. Ukoliko se radi o umjetninama, umjetničkim predmetima i umjetničko-obrtničkim proizvodima važno je da rješenja budu kvalitetne izrade sačinjena od ekološki prihvatljivih, odnosno za otočno podneblje karakterističnih materijala.

Svaki autor/proizvođač može prijaviti najviše tri rješenja suvenira.

Ovogodišnji natječaj uz prethodno istaknute kriterije prednost će dati suvenirima koji na različite načine interpretiraju kulturne, kulturološke i turističke vrijednosti otoka, a posebice grada Krka, uzimajući u obzir njihovo povijesno nasljeđe, bogatstvo arhitektonske, kiparske, slikarske i arheološke baštine te posebnost prirodnih ambijenata. Vodeći se potonjim, tj. percepcijom grada i otoka Krka kao zavodljive destinacije prošarane šetnicama i planinarskim stazama, naglasak se stavlja na prihvaćanje kreativnih izazova inspiriranih otočnom prirodnom baštinom.

Dakle, otok Krk, s obzirom, na iznimnu raznorodnost njegovih pejzaža, ali i specifičnost, odnosno bogatstvo flore i faune, zaista zaslužuje da ga se nazove posebnim. Jer njegove vizure u isto vrijeme definiraju slikovite uvale, lijepe plaže i stjenoviti završeci obala, zatim prostrane šume i plodna polja, ali i jedinstveni, posve ogoljeli predjeli. Šuma prastarih hrastova medunaca nad uvalom Čavlena, nadomak naselja Glavotok, tako čuva tajnu o najmonumentalnijem i najstarijem otočnom hrastu, starom čak 400 godina, čija se zadivljujuća pojava nameće visinom od 20 metara, promjerom krošnje od 30 metara i opsegom debla većim od pet metara.

I dok zapadni dio otoka prekriva bujna vegetacija, skrivajući pritom i dva jezera (Ponikve i Jezero), (jugo)istočni dio njegov je kontrapunkt. No unatoč svojoj ogoljelosti, šira okolica Baške iznimno je privlačna, o čemu svjedoče uvale Vela i Mala luka, najpoznatija i najslikovitija otočna lokva Diviška, zatim zaravan koja svojom površinom podsjeća na onu Mjesečevu tzv. Mjesečev plato ili pak najviši otočni vrhovi Veli vrh i Obzova s kojih pogled puca na ostatak Krka, kao i značajan dio Kvarnerskog zaljeva. Sjever otoka ponosi se pješčanom uvalom Soline i njezinim ljekovitim blatom, ali i špiljom Biserujkom koja unatoč skromnom obujmu obiluje stalaktitima i stalagmitima, dok južni prepoznatljivim čini Puntarska draga s otočićem Košljunom na kojem se, uz poznati franjevački samostan, nalazi i bujna mješovita šuma crnike i crnog jasena.Spomenimo, također, i Vrbničko polje koje obiluje nasadima vinove loze, mnoge otočne maslinike revitalizirane posljednjeg desetljeća, ali i livade prekrivene mirisnim, za otok karakterističnim, samoniklim biljem: smiljem i kaduljom…

No, osim vegetacije tu je i bogata fauna, s time da izdvajanje, kao ugrožena vrsta, ali i dojmljivom pojavom, zaslužuje, upravo, bjeloglavi sup. No, to je tek neznatan dio onog čime obiluje Krk, a što, uz neizostavne elemente poput soli, vode ili zemlje (gline) te primordijalne medije poput drva ili kamena, može poslužiti kao vrelo inspiracije i kreativnosti.

S obzirom na cjelovitost prijavljenih rješenja, Stručno povjerenstvo donijet će Odluku o odabiru suvenira koji će steći pravo nošenja markice Dar iz Krka. Svi odabrani suveniri bit će predstavljeni putem posebno dizajnirane internetske platforme koja se nalazi OVDJE, a gdje će uz fotografije biti dostupne i osnovne informacije o svakom pojedinom suveniru, i to naziv, podatci o autoru/proizvođaču te kontakt.

 Natječaj je otvoren od 20. siječnja, zaključno do 15. ožujka 2021. godine, a objavljen je na Internet stranicama Turističke zajednice Grada Krka i Grada Krka.

D.G.