NOĆ MUZEJA NA RABU Virtualna šetnja muzejom na otvorenom i Rab arheological (T)races

Foto: TZ Rab

RAB – Otok Rab (Grad Rab i Općina Lopar)  i ove godine uključuje se u program Noći muzeja koji je pokrenut 2005. godine na inicijativu Hrvatskog muzejskog društva.

S obzirom na aktualne okolnosti tj. pandemiju COVIDA-19, 16. Noć muzeja održava se u petak, 29. siječnja u  digitalnom obliku, a program manifestacije dostupan je OVDJE.

Uz pomoć aplikacije Rab Archaeological (T)races, Rabljane i sve zainteresirane pozivamo u virtualnu šetnju „muzejom na otvorenome“ tj. trima novouređenim poučnim stazama  koje prezentiraju tisućljetno kulturno nasljeđe otoka! Istraživanje  baštine pomoću aplikacije moguće je na poučnim stazama, ali  i iz udobnosti Vašeg doma (uz neka manja ograničenja). Dodatne informacije o projektu dostupne su OVDJE.

Foto: TZ Rab

O APLIKACIJI RAB ARCHAEOLOGICAL (T)RACES

U netaknutim otočnim krajolicima aplikacijom Rab Archaeological (T)races prezentirana je vrijedna arheološka, sakralna i etnografska baština koja datira od prapovijesti pa do početka 20. st. Lokaliteti su prezentirani na 34 info – točke povezane poučnim stazama ukupne duljine oko 40 km koje se protežu kroz Kampor (staza Capo Fronte), Lopar (staze Epario i Frux) i Supetarsku Dragu (staza Frux).

Uz navigaciju i informacije o lokalitetima, aplikacija pruža i niz zanimljivosti, legendi i predaja vezano otok i život na otoku. Virtualni likovi koji pripovijedaju povijesne priče, audio vodiči, proširena stvarnost, učenje kroz igre i kvizove učinit će vaše istraživanje otoka nezaboravnim. Aplikacija se može besplatno preuzeti OVDJE.

Aplikaciju su u 2020. godini izradili Centar za kulturu Lopar, Pučko otvoreno učilište Rab, Turistička zajednica Grada Raba i Turistička zajednica Općine Lopar,  ujedno  i organizatori rapskog dijela ovogodišnjeg programa Digitalne Noći muzeja. 

D.G.