4 min. čitanja

Novalja nije glumila žrtvu zbog sloma party turizma – Okrenuli su se eko-ronilačkom i uspjeli!

NOVALJA – Na početku pandemije svi su Novalju vidjeli kao najveću žrtvu, party turizam je bio na koljenima. Međutim, brzo su se reorganizirali i krenuli smjerom kojim već duže vrijeme koračaju. Outdoor turizam kao održivi oblik  ponude turističke lepeze Novalje svjetla priča je na kraju tunela. No osim aktivne sportske ponude, kako smo ranije pisali u Morskom.hr, ronilački turizam jedan je od turističkih proizvoda kojeg Novalja promovira, razvija i ulaže u suradnji sa ronilačkim klubom Dupin te SRD Luc, uz potporu ronilačkih centara. Ronilački centru pružali bi potporu svojim sredstvima i uslugama ( punjeneje boca ).  Otkrićem nalazišta antičkog brodoloma s teretom tegula i imbrexa kao nove ronilačke lokacije, aktivna promocija, jače je zapuhnula u smjer kojim se već duže vrijeme plovi.

Nisu stali na tome. Naime u Novalji RK Dupin svake godine organizira akciju čišćenja podmorja i time promovira ekologiju, turizam i svoju regiju. Tradicija je to duža od 10 godina, zahvaljujući angažmanu zaljubljenika u more. A sjetit ćemo se da je u Novalji održana manifestacija „100 godina Euterpe u Jadranu”, eko akcije prije i poslije sezone, dječje eko radionice – ma svašta se u Novalji organizira. Krenulo se s  aktivnim turizmom na kopnu ne samo na moru. A provodile su se udreužene akcije čišćena na kopnu, gdje su sudjelovale gotovo sve udruge i čistilo se do Luna. I evo ni pet i šest nego 125 000 kuna za Eko akciju Novalja 2021.

TZ Grada Novalje prijavljuje eko akciju u sklopu projekta “Ulaganje u održivi razvoj ribarstvenog područja iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu” koju provodi agilni LAGUR Tramuntan te su odobrena sredstva u iznosu od 125 tisuća kuna za projekt. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji kojom se u travnju organizira čišćenja podmorja Novalje i priobalnog područja.

Ova manifestacija svake godine privuče veliki broj ronilaca iz regije. Sve su to članovi prijateljskih klubova iz Hrvatske ali i šire, pa možemo reći da je oduvijek imala međunarodni karakter.

Tradicija je započeta 2008-e godine a jedne godine bilo je 120 aktivnih sudionika akcije. Sve prate i zanimljiva predavanja, zabavni program te atraktivna ronjenja. Naglasak je osim na samom čišćenju i na edukativnom dijelu priče kojom se promiče zaštita podmorja i priobalja, kao i sve dobre refleksije koje dolaze iz čistog mora.

Foto: Vedran Dorušić

Ovogodišnje izdanje Eko akcije bit će usmjereno na promociju Novaljskog područja kao tradicionalnog ribarskog kraja te na poticanje suradnje ribarskog i turističkog sektora. Suradnja ova dva sektora u budućnosti bit će sve značajnija za daljnji razvoj Novalje. Kako bi Novaljski kraj ispunio kriterije održive turističke destinacije i ovaj cijeli projekt je usmjeren je u tom pravcu. Ovom manifestacijom želi se ukazati na značaj ribarske i pomorske baštine te istovremeno promicati održivi razvoj, jačati svijest o tome kod ljudi koji žive i borave u ovom području. Nažalost svjedoci smo klimatskih i okolišnih promjena,  stoga moramo raditi na tome da im se prilagodimo.

Foto: Vedran Dorušić

Odlična je ovo prilika da se komunikacija na ovu temu potiče i promovira više, da ta teška i zamorna tema koju moramo prihvatiti utječe na pozitivne promjene budu što bezbolnije.

Osim same akcije čišćenja, provesti će se i edukativne radionice za sve uzraste. One namijenjene odraslima pružit će se osnovne informacije o akvakulturi i njenim mogućnostima na ovom području. Ova grana koja se intenzivno razvija u RH sigurno će postati važna i u Novaljskoj regiji. Prezentacija će uključiti sve ono što se čini da bi akvakultura  bila ekonomski, socijalno i ekološki održiva.

Uzgoj ribe i morskih organizama jedna je od najperspektivniju privrednih grana u Hrvatskoj. Naravno da razvoj prate i otpori i negodovanje koje prije svega proizlaze iz ne informiranosti. Stoga je jedan od ciljeva baš približavanje akvakulture ljudima.  Za najmlađe sudionike održat će se  zabavna radionica koja će ih naučiti što to znači baviti se ribarstvom i uzgojem ribe.  Želja je upoznati ih sa specifičnim vrstama koje ovdje obitavaju i njihovoj vrijednosti u ekosustavu.

I ako mlade generacije nauče nešto o svemu ovome, sve je uspjelo. Ciljeva je puno ali već je i ovo osiguravanje sredstava znak da se plovi pravim smjerom. Taj smjer je očito ekološki, održiv i orijentiran na razvoj i suradnju.

Bravo Novalja!

Vedran Dorušić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.