1 min. čitanja

Split očekuje rekordan broj kruzera, ukoliko se ostvare sve najave!

Koronakriza je posljednjih godinu dana utjecala na sve sfere života, ništa više nije kao prijašnjih godina. Turistička sezona je prošle godine odrađena u skladu s uvjetima u kojima smo živjeli, ne samo mi nego i cijeli svijet.

I sezona pred nama je neizvjesna, svi žive u nadi da će ova godina biti bolja negoli lanjska, kao i da će se sve vratiti u normalu. Ove godine Split bi moglo posjetiti gotovo 350 kruzera, ako je suditi prema planu posjeta brodova na kružnim putovanjima. Toliko ih je, naime, za sada najavljeno, piše Dalmacija danas.

– Mi smo optimistični što se tiče toga, a očekuju i oni optimistično da se nešto pokrene, dugo to traje – da se ništa ne događa. Najave su rekordne, ali moramo vidjeti cijelu situaciju s Covidom. To je odluka koja će biti donesena na svjetskoj razini, ili na razini Europske unije. Hoće li kruzeri krenuti, mogu li krenuti, kakvi će biti uvjeti ukrcaja, hoće li trebati Covid putovnice prije samog ukrcaja, slijedom toga nešto će se tražiti i u lukama, to još moramo pričekati, to će biti zajednička odluka na cijelom europskom tržištu – kazao je Vicko Vrgoč, voditelj operative Lučke uprave Split.

Ukoliko svi ti kruzeri zaista dođu, bio bi to rekordan broj koji je posjetio splitsku luku.

– Prijašnjih godina bilo bi ih preko 280, ovo bi bio nekakav rekord, da se sve ostvari. Brodova je sve više, putovalo se sve više i to je neka nada da će se sve vratiti na staru situaciju, ali evo čekamo kao i svi. Vidjet ćemo kako bude vrijeme odmicalo, onda će se odlučivati da li da se krene ili ne. Nije sve na kompanijama i ljudima nego će države imati zadnju riječ – pojasnio je Vrgoč.

Puno je toga vezano uz turizam.

– Mi čekamo, ima nas puno u tom lancu. O tome ovisi puno toga, ne samo luka. Tu su i agencije, autubusi, kafići, suvenirnice, vodiči, samo sam dio spomenuo. Tu je cijela industrija koja čeka da se pokrene – zaključio je sugovornik, u nadi da će se situacija pokrenuti.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.