2 min. čitanja

Zadar se prisjeća oslobodilačke akcije Maslenica – Tijekom obilježavanja se dogodio sramotan incident

ZADAR – Na današnji dan prije 28 godina počela je jedna od najvećih oslobodilačkih akcija Hrvatske vojske, Vojno-redarstvena operacija Maslenica. To je jedna od prvih velikih oslobodilačkih operacija u kojoj je u samo 72 sata oslobođeno gotovo stotinu kvadratnih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija i nakon koje su ponovno prometno povezani jug i sjever Hrvatske. Svečano se obilježava u Zadru, gdje jestigao i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović, koji je zbog sramotnog incidenta odbio sudjelovati u protokolu i vratio se u Zagreb.

Operacija kodnog imena „Gusar“ počela je 22. siječnja 1993. u 6 sati. Tijekom akcije hrvatski vojnici i policajci oslobodili su zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovnu luku Zemunik, a naknadno je oslobođena i brana Peruća, koju su pobunjeni Srbi neuspješno digli u zrak. U akciji je poginulo 127 hrvatskih branitelja. Operaciju su planirali i izveli generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač. U izvedbi operacije Maslenica bile su angažirane sve grane oružanih snaga.

Predsjednik Zoran Milanović  odbio je sudjelovati u obilježavanju kad je doznao da u protokolu sudjeluju i dvije osobe koje na sebi imaju obilježja Za dom spremni. O svemu se telefonom čuo i s premijerom Plenkovićem te je krenuo natrag u Zagreb, izvijestio je N1.

Foto: Ured Predsjednika / Facebook

Na obilježavanju 28. obljetnice Vojno-redarstvene operacije (VRO) Maslenica ’93. sudjelovat će ministar obrane RH Mario Banožić ujedno izaslanik predsjednika Vlade RH i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

Program će započeti izvođenjem Himne, minutom šutnje, prigodnim pjesmama Klape HRM-a “Sveti Juraj“, čitanjem povjesnice VRO Maslenica, recitalom – čitanjem iz odlomka iz knjige Ivice Matešića-Jeremije, te polaganjem ruža uz spomen obilježje.

U 10 sati bit će služena sveta misa za Domovinu u Katedrali svete Stošije koju će predvoditi don Josip Radojica Pinčić. Za 11,45 sati planirano je polaganje vijenaca na spomen obilježju 3. gardijske brigade Kune u Kašiću, a u 12,15 sati polaganje vijenaca na spomen obilježju 4. gardijske brigade “Pauci“ u Islamu Latinskom i otkrivanje spomen ploče poginulom hrvatskom branitelju Eriku Coliću.

Za 12,45 sati kod Zaštitnog pojasa DC 8 uz odmorište sjeverne strane Masleničkog mosta u Maslenici predviđeno je polaganje vijenaca kod spomen obilježja križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica 93.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.