Foto: Pixabay / Ilustracija

Udruga Glas poduzetnika i Nacionalna udruga ugostitelja poslali su dopis Vladi Republike Hrvatske i Nacionalnom stožeru civilne zaštite u kojemu su upozorili na procesne manjkavosti u postupku kreiranja te donošenja odluka kojima se u potpunosti ili djelomično ograničava rad. Ističemo da su navedene odluke o ograničenju poslovanja mnoge poduzetnike dovele u nezavidan položaj.

Naime, ugostiteljskim objektima tipa “Caffe bar” i “Objektima jednostavnih usluga” u potpunosti je onemogućen rad, kao i priprema hrane te pića za opciju osobnog preuzimanja na vratima ugostiteljskog objekta. Dok su navedeni objekti pod ključem, kiosci mješovitom robom, pekarnice, benzinske postaje i ostali objekti bez ikakve prepreke nadopunjavaju osnovnu djelatnost pripremom i prodajom kave te jednostavnih jela.

Osim toga, isplate potpora za očuvanje radnih mjesta jako kasne, a isplatu naknade za fiksne troškove mogu tražiti samo oni koji su si mogli priuštiti platiti troškove za prosinac. Ističemo da niti jedan ugostiteljski objekt u prosincu nije ostvario niti jednu kunu prihoda. Krediti komercijalnih banaka za ugostitelje su nedostižni, s obzirom na to da je ugostiteljska djelatnost porezno najopterećenija s PDV-om od 25% te porezom na potrošnju u visini od dodatnih 3%.

Kako bi se potaknuo rast ekonomske aktivnosti, Nacionalna udruga ugostitelja i UGP predlažu sljedeće:

– Jednakost prava na rad za sve ugostitelje.

– Osigurati jednokratnu isplatu poduzetnicima u sektoru ugostiteljstva u visini od 3% ukupnog godišnjeg prihoda u 2019. godini.

Osigurati produljenje potpora za očuvanje radnih mjesta.

– Nastavak mjera za refundaciju fiksnih troškova na način da je dokaz tome zaprimljen račun, a ne plaćeni račun. Uklanjanjem uvjeta unaprijed plaćenih računa ćemo omogućiti da se broj predanih zahtjeva sa 119 podigne na realno potrebnih 20-ak tisuća.

– Ako se nastavi značajnije poboljšanje epidemiološke slike tj. smanjivanje oboljelih i hospitaliziranih, UGP traži otvaranje od 1. veljače svih onih kojima je zabranjeno njihovo ustavno pravo na rad (ugostitelji, ali i teretane, kockarnice, rođendaonice i sl.), naravno uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Također, zahtjevamo adekvatnu naknadu, kao i efikasno provođenje ekonomskih mjera. Ističem da je sve to izostalo rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

– Nacionalna udruga ugostitelja i dalje nastavlja braniti interese svih ugostitelja. U ovom trenutku smatramo da je najvažnije izjednačiti pravo na rad za sve poduzetnike u sektoru. Svjesni smo činjenice da je zdravlje na prvom mjestu i da su uvjeti za normalan rad daleko ispred nas te da je zajednički cilj svih zemalja pandemiju staviti pod kontrolu i iskorijeniti je. Podržavamo popuštanje mjera u skladu s epidemiološkim uvjetima, ali pri tome je nužno voditi računa o popratnim gospodarskim mjerama rekla je Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja.

Čitav ugostiteljski sektor već godinu dana trpi najrazličitije restrikcije i svima je onemogućen rad. Ako se ne poduzmu značajniji koraci, cijeli sektor pretrpjet će ozbiljan udarac. Mjere za pomoć koje je Vlada Republike Hrvatske do sada donijela, nisu pomogle ugostiteljskom sektoru. Do sada je cijeli sektor izgubio preko 11.000 zaposlenika, a kako vrijeme prolazi, taj broj će se povećavati. Ovim putem pozivamo Vladu Republike Hrvatske da zajedno s nama pronađe rješenja te da omogući opstanak poduzetnika i njihovih zaposlenika.

Kako bi se potaknuo rast ekonomske aktivnosti, Nacionalna udruga ugostitelja i UGP predlažu sljedeće: 

  1. Izjednačavanje tretmana poslovanja Caffe barova i objekata jednostavnih usluga s drugim ugostiteljskim objektima. Administrativno i taksativno određivanje tko može raditi, je nužno zamijeniti modelom i pristupom definiranja na koji način se trebaju odvijati operativne procedure u poslovanju kako bismo s epidemiološkog aspekta suzbili daljnje širenje epidemije. Smatramo da bi se caffe barovima i objektima jednostavnih usluga trebalo dopustiti da poslužuju kavu i napitke kao što to mogu raditi trgovine, benzinske postaje, pekare i kiosci. 
  2. Osigurati jednokratnu isplatu poduzetnicima u sektoru ugostiteljstva u visini od 3% ukupnog godišnjeg prihoda u 2019. godini u vidu pomoći za saniranje te ponovno pokretanje poslovanja. Osim toga, isto se treba osigurati i ugostiteljima koji su započeli s radom u 2020. godini. 
  3. Ubrzati isplatu potpora za očuvanje radnih mjesta i naknade fiksnih troškova. 
  4. Osigurati produljenje potpora za očuvanje radnih mjesta i naknadu fiksnih troškova za vrijeme trajanja epidemioloških mjera ili drugih ograničenja u poslovanju propisanih od strane nadležnih državnih ili lokalnih tijela. 
  5. Potpore za očuvanje radnih mjesta približiti stvarnim potrebama tržišta omogućavanjem isplate naknade za direktore koji su ujedno i osnivači društava ili vlasnici obrta s više od 10 zaposlenih što je slučaj u preko 80% subjekata u Hrvatskoj. Omogućiti otpis doprinosa iz i na plaće za sve subjekte koji ostvaruju pad prometa od 20%, a ostale isplate nastaviti sukladno postojećem modelu. 
  6. Naknade fiksnih troškova učiniti dostupnijima uklanjanjem administrativnog uvjeta za apliciranjem isključivo na unaprijed plaćene račune. Izdani računi za fiksne troškove su kao takvi vjerodostojne ispravne i njihova vjerodostojnost neće biti veća samim plaćanjem istih računa. Uklanjanjem uvjeta unaprijed plaćenih računa ćemo omogućiti da se broj predanih zahtjeva sa 119 podigne na realno potrebnih 20-ak tisuća. Prag za apliciranje za naknadu fiksnih troškova je nužno spustiti na 40% i proporcionalno tome pomagati poslovne subjekte za sve vrijeme dok traju epidemiološke mjere ili druga ograničenja.
  7. U razdoblju do svibnja je potrebno realizirati i: 
  8. a) Ukidanje potrebe vođenja materijalnog knjigovodstva. 
  9. b) Vouchere za zapošljavanje – Ugostitelji bi na taj način dobili kadar koji odmah mogu uvrstiti u radnu smjenu. Primjer vouchera postoji za sezonske poslove u poljoprivredi, kupuje se osam sati rada te su svi doprinosi plaćeni samom kupnjom. 
  10. c) Neoporeziv tretman napojnice do 10% iznosa rač

8. Primjena preferencijalne stope PDV-a na kavu, pivo, vino, bezalkoholna pića i napitke u ugostiteljstvu je dugoročna mjera bez alternative koja će osigurati otpornije, stabilnije i konkurentnije gospodarstvo u budućnosti.

D.G.