4 min. čitanja

ŠIBENIK Projekt Aglomeracija bliži se kraju, ostvareno 87% ukupnog plana

ŠIBENIK Projekt Aglomeracija bliži se kraju, ostvareno 87% ukupnog plana
Foto: Grad Šibenik

ŠIBENIK – Projekt Aglomeracija Šibenik ulazi u posljednju fazu. Tim povodom gradonačelnik Željko Burić održao je sastanak s direktorom Vodovoda i odvodnje d.o.o. Franom Malenicom, tehničkim direktorom Željkom Štrkaljem te predstavnicima izvođača radova. Na sastanku je utvrđeno kako je, u sklopu čitavog projekta, do sada postavljeno oko 72 kilometra vodoopskrbne i kanalizacijske mreže, što predstavlja 87 posto ukupnog plana. Na većini radilišta u tijeku su završni radovi koji uključuju spajanje priključaka, tlačne probe i uređenje prometnica. U mjesecima koji dolaze uslijedit će postupno otvaranje svih prometnica.

– Cilj Aglomeracije, ali i drugih infrastrukturnih projekata je da omogućimo našim građanima i turističkim djelatnicima uspješan povratak na tržište i oporavak našeg turizma. Izuzetno sam ponosan na naše domaće tvrtke i domaće ljude koji vode ovako ogroman i složen projekt. Isto tako, ponosan sam i na naše sugrađanke i sugrađane koji sve ovo vrijeme svojim strpljenjem i razumijevanjem značajno pridonose mirnom i uspješnom završetku. Svjesni smo da na terenu ne teče sve uvijek glatko, ali svi zajedno napravili smo veliku stvar. Tisuće septičkih jama uz našu obalu odlazi u povijest. Budućim generacijama ostavljamo osamdeset kilometara nove vodoopskrbne i kanalizacijske mreže, kilometre uređenih prometnica, nogostupa, javne rasvjete i novih električnih, plinskih i telekomunikacijskih instalacija. I što je u ovom trenutku jako važno – zahvaljujući projektu Aglomeracija očuvano je preko 250 radnih mjesta u privatnom sektoru – istaknuo je ovom prilikom gradonačelnik Željko Burić.

Predstavnici Vodovoda i odvodnje d.o.o. izvijestili su kako se najviše aktivnosti odvija na području komponente „E“, odnosno užem centru grada. Izvedeno je 10,3 km mreže, što čini 84% ukupnog plana. Paralelno se radi na četiri veća gradilišta.

Radovi u Splitskoj i ulici Vladimira Nazora privode se kraju, a otvorenje prometnice očekuje se u prvim danima veljače. U tijeku je postavljanje kamenih ploča na nogostup čime će taj dio grada dobiti novi, primjereniji izgled.  Započeli su radovi u ulici Ivana Gorana Kovačića (kod samostana sv. Frane). Radovi na tom dijelu su prekinuti zbog arheoloških nalaza, te će biti nastavljeni nakon što konzervatori obrade lokaciju. Napravljen je plan skidanja i vraćanja kamenih ploča na način da se sav stari očuvani kamen stavlja na trg ispred sv. Frane, a nove ploče će se koristiti na prostoru ispred škole i između parkova.

Ulica Matije Gupca završavat će se u tri faze. Donji dio ulice (od Policijske postaje i Zavoda za zapošljavanje prema hostelu Scala) bit će pušten u promet sredinom veljače. Nakon toga slijede radovi na dijelu ulice Matije gupca na spoju s ulicom Jerka Machieda. U tijeku su dogovori s tvrtkom Strabag oko usklađivanja radova s projektom na čvoru Rokići, što će biti treća i posljednja etapa.

Aktivnosti u Crnici također ulaze u završnu fazu. Završeni su radovi u Drvarskoj ulici, ulici Paška Trlaje i Prilaz tvornici. U tijeku je uređenje ulice Stipe Ninića od križanja s ulicom Paška Trlaje prema TEF-u.  U narednim tjednima započet će radovi na posljednjoj dionici u tom dijelu grada. Za promet će privremeno biti zatvorena ulica Ive Zaninovća na samom ulazu u Crnicu iz pravca Doma zdravlja. Svi radovi u Crnici bit će završeni početkom travnja.

– Najveći izazov u preostalom dijelu projekta, a vjerojatno i na cijeloj Aglomeraciji, predstavljaju radovi u ulici Nikole Tesle. Uske ulice ne dozvoljavaju dovoz teške mehanizacije i ograničavaju manevarski prostor. Na terenu može istovremeno raditi samo jedna ekipa. Teren je izuzetno tvrd, a zbog kuća u okruženju ne smiju se koristiti snažniji strojevi. Poseban problem predstavlja i odvoz iskopa koji se u malim pomoćnim vozilima kontinuirano odvozi na Šubićevac, a potom vraća nazad nakon postavljanja cijevi. U uskoj ulici ukopane su sve instalacije što dodatno otežava radove. Zbog svega navedenog, ta je dionica ostavljena za sam kraj projekta. Unatoč svim poteškoćama, očekuje se da će i taj dio radova biti završen do lipnja ove godine, što će ujedno biti i kraj svih radova u gradu – kazao je direktor Vodovoda i odvodnje d.o.o. Frane Malenica.

Komponenta A

Kompnenta „A“ obuhvaća naselje Podsolarsko i dio naselja Brodarica, sjeverno od  magistralne ceste D-8. Tu je realizirano oko 20 kilometara mreže, što čini 84% ukupnog plana. Završeni radovi u Podsolarskom, Ražinskoj, Kamenitoj, Ribarskoj, Šibenskoj, Glavičinama i Mornarskoj ulici, zajedno sa odvojcima. U petnaestak ulica i odvojaka na području Partizanske ulice postavljene su cijevi i u tijeku je spajanje priključaka. Završetak radova na tom području, zajedno s ulicom Gomnjanik očekuje se do sredine travnja. U lipnju slijedi završetak radova u Rešačkoj i Bilom Brigu.

Komponenta B

Komponenta „B“ obuhvaća dio naselja Brodarica južno od magistrale i otok Krapanj. Radovi na priobalnom dijelu Brodarice su završeni  i sve su ulice otvorene za promet. Postavljen je podmorski cjevovod prema otoku Krapnju. U tijeku su radovi na samom otoku Krapnju koji će trajati do svibnja. Na ovom području je postavljeno 19,6 kilometara vodoopskrbne i kanalizacijske mreže, što čini 90,1% od ukupnog plana.

Komponenta C

Radovi na postavljanju mreže u okviru komponente „C“ u naselju Jadrtovac su završeni u cijelosti. Postavljeno je svih planiranih 9,2 kilometra mreže. U tijeku su završni radovi na uređenju prometnica čiji se završetak očekuje do  kraja mjeseca.

Komponenta D

Na području Zablaća (komponenta „D“) radovi također teku prema planu. Od planiranih 14,8 kilometara nove mreže, dosad je postavljeno 12,3 km, što predstavlja 83% realizacije. U tijeku je spajanje priključaka, nakon čega slijedi uređenje prometnica čiji se završetak očekuje po dionicama – od ožujka do lipnja ove godine.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.