1 min. čitanja

Turska i Grčka započele pregovore o istraživanju plina u Egejskom moru

Turska i Grčka započele pregovore o istraživanju plina u Egejskom moru
Foto: Pixabay / Facebook

ATENA/ANKARA – Grčka i Turska počele su u ponedjeljak, nakon petogodišnje stanke, razgovore o istraživanju ugljikovodika u istočnom Egejskom moru u nastojanju da nakon ozbiljne krize riješe spor koji opterećuje odnose dviju članica NATO-a.

Zamjenik turskog šefa diplomacije Seat Onal primio je izaslanstvo grčkih diplomata u palači Dolmabahçe u Istanbulu, rekao je turski dužnosnik, prenosi Index.

Pregovori o istraživanju u istočnom Mediteranu prekinuti su 2016. zbog porasta napetosti.

Sukob oko plina traje već mjesecima

Sukob oko prirodnog plina već mjesecima tinja između dviju susjednih zemalja, saveznica u NATO-u. Prošle godine gotovo je vojno eskalirao.

Članica Europske unije Grčka optužuje Tursku za iskorištavanje prirodnog plina u morskim područjima koja, prema međunarodnome pomorskom pravu, smije iskorištavati samo Grčka.

Pregovori Ankare i Atene održali su se prvi put u veljači 2002. Tradicionalno, ni jedna strana službeno ne otkriva status i razvoj pregovora, a tek će se vidjeti koliko su plodni.

Zasad se strane u sukobu nisu niti suglasile o čemu žele raspravljati.

Europska unija pozdravila obnovu dijaloga

Prema Ankari, sva sporna pitanja treba iznijeti na stol, uključujući pripadajuće teritorije i isključivi gospodarski pojas u Egejskom moru, kao i demilitarizaciju grčkih otoka uz tursku obalu i razlike u pogledu širenja zračnog prostora.

Atena, naprotiv, želi razgovarati o sporu o istraživanju ugljikovodika i razgraničenju kontinentalnog pojasa.

Unatoč razlikama, Europska unija pozdravila je obnovu dijaloga kao “pozitivan znak” za odnose između Ankare i Bruxellesa nakon mjeseci napetosti.

U prosincu su čelnici Europske unije, okupljeni na summitu u Bruxellesu, odlučili kazniti “protuzakonite i agresivne” akcije Turske protiv Grčke i Cipra. Summit je tada donio niz pojedinačnih sankcija protiv čelnika uključenih u aktivnosti istraživanja u moru koje provodi Turska.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.