VELIKA OBLJETNICA 30 je godina od izlaska prvih šibenskih oružanih postrojbi u obranu Hrvatske

Foto: Youtube / Screenshot

ŠIBENIK – Paljenjem svijeće na središnjem križu na gradskom groblju Kvanj danas je obilježena 30. obljetnica izlaska prvih šibenskih oružanih postrojbi u obranu Domovine od velikosrpske agresije.

Na položaje s oružjem u rukama, ali i bez njega kako bi mogli zamijeniti one koji bi u sukobu s agresorom poginuli, 25. siječnja 1991. godine izašli su prvi šibenski dragovoljci Domovinskog rata, koji su 17. listopada 1990. godine primili oružje, a okupili su se 21. siječnja 1991. godine u Primoštenu i Pirovcu, te ustrojili prve oružane postrojbe pripravne za za obranu Hrvatske od velikosrpskog agresora.

Okupljanje dragovoljaca, ustroj i stavljanje u stanje pripravnosti provedeno je temeljem odluke Vlade Republike Hrvatske iz prosinca 1990. godine, a neposredni povod za tu prvu mobilizaciju branitelja bio je sastanak čelnika Slovenije i Srbije, slovenskog predsjednika Milana Kučana i predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, na kojem se odlučivalo o izlasku Slovenije iz Jugoslavije te legalizaciji intervencije Jugoslavenske narodne armije na Hrvatsku temeljem stava da se Srbima mora priznati pravo na samoopredjeljenje i uvažavanje interesa srpskog naroda da živi u jednoj državi. Ishod tih pregovora u Hrvatskoj je očekivan sa strepnjom.  Opravdana je bila bojazan da bi odmah po njegovom zaključenju moglo doći do vojne intervencije na Hrvatsku.

Nakon elementarnog ustroja i obuke o uporabi oružja, dio dragovoljaca vratio se u Šibenik, a dio je bio raspoređen na punktove s kojih je mogao pružiti otpor u slučaju napada JNA na Hrvatsku. Bili su to iznimno neizvjesni i dramatični trenuci u kojima je presudna bila hrabrost i odlučnost malobrojnih i slabo naoružanih dragovoljaca spram moćne oružane sile JNA i još uvijek postojeće Jugoslavije. Hrvatska je 21. siječnja 1991. godine prvi puta pokazala da zna što se sprema i da se priprema za obranu. Da ima oružje i dragovoljce spremne braniti više nije bila tajna.

Na čelu prvog okupljanja i ustroja oružanih postrojbi stvorenih od prvih dragovoljaca Domovinskog rata s područja Općine Šibenik u Pirovcu i Primoštenu bili su Josip Đerek i Čedo Petrina, a važne uloge, uz dužnosnike Općine Šibenik i šibenske policije imali su Ante Bura Bare, Ante Mikulandra, Davor Škugor, Vlado Reinger, šibenski profesori Općenarodne obrane i društvene samozaštite, te mnogi drugi hrabri šibenski domoljubi koji su, svjesni što se događa i kakva se sudbina Hrvatskoj sprema, pridonosili organizaciji obrane i stvaranju hrvatske vojske svojim znanjem i  sposobnostima.

Zbog epidemioloških mjera povodom obilježavanja 30. obljetnice stupanja prvih oružanih postrojbi šibenskih dragovoljaca u obranu Domovine neće biti tradicionalnog okupljanja sudionika tog povijesnog događaja ni mise zadušnice.

Poginuli i umrli prvi dragovoljci Domovinskog rata s područja bivše općine Šibenik koji su 16. listopada 1990. godine zadužili naoružanje, odazvali se na prvu mobilizaciju 21. siječnja 1991. godine i 25. siječnja stali u obranu Domovine:

Mate Ajduk, Joso Barišić (pok. Petra), Vilim Ivica Bašić, Ivica Badžim, Ivo Baica, Mile Bilić (pok. Vinka), Špiro Bura, Joso Burazer, Nikica Čvrljak, Jakov Ćaleta, Ante Ćuzela Papata, Petar Dunđer, Joso Duić, Stipe Đerek, Radoslav Erceg, Miro Franić, Juraj Gečević, Zdravko grgurica, Janko Gundić, Vlade Gundić, Ivan Ivić, Toni Ivić, Branko Iljadica, Ivica Jakšić, Ante Jelić (pok. Ive), Metod Junaković, Mile Jurković, Josip Juras, Stipe Juraga, Ante Kalabrić, Josip Kazinoti, Mladen Klarendić, Jere Ante krnić, Zdravko Kulušić, Drago Kundid, Milan Lokas, Siniša Ljubić, Siniša Maričić Cima, Ante Mamut, Ivica Miletić, Bruno Mihaljević, Ante Mikulandra, Čedo Mikulandra, Milenko Mudronja, Ante Mrša Okac, Mate Obratov, Velibor Paić, Paškvalin Pavić, Marijan Petković (pok. Stipe), Drago Petrović Gas, Branko Pipunić, Branko Sikavica, Bore Slavica, Tomislav Skokić, Branko Šišara, Ante Zekonjić, Damir Živković, Željko Čubrić, Slavko Vlahov, Janku Pulić, Živko Barić Žika, Josip Juras Đemo, Damir Čapin, Mile Samodol, Ivan Matić, Vjećeslav Baranović, Ivo Despot, Božo Kartelo, Drago Šarić, VLade Šarić, Ljubo Bulat (pok. Jandrije), Jelenko Brnić Boće, Stipe Vukšić, Božidar Čatlak, Nikola Belamarić, Dinko Županović, Ante Jakoliš, Darko Džaja, Vlado Medo, Ozrenj Panjkota, Danijel Rak, Josip Celić, Jerko Banovac, Luka Alat, Marijan Begura, Branko Papak, Branko Slavica Pepera, Tomislav Marinov.

Neka im je vječna slava i hvala!

D.G.