Znanstvenike ohrabruje broj mladunaca sjevernoatlantskih kitova

Foto: Wikimedia / Morski HR

Društva za zaštitu divljih životinja na Floridi izvijestila su o “ohrabrujućem” broju viđenja kritično ugroženih sjevernoatlantskih kitova na jugoistoku SAD-a, uključujući najmanje 14 novih mladunaca, od kojih su tri od majki koje rađaju prvi put, javlja Guardian

U petak je Nacionalna uprava za oceanografiju i atmosferu (NOOA) izvijestila da su primijetili ženku kita po imenu Champagne i njezinog novorođenog mladunca ispred otoka Amelia na Floridi. Champagne (12) je bila jedna od tri novopečene majke zabilježene ove sezone. Ostale ženke s novim mladuncima, Infinity i Catalogue # 3720 (kojoj još nije odabrano neko drugo ime) stare su 19, odnosno 14 godina.

S obzirom na 11 novozabilježenih mladunaca, organizacija za zaštitu životinja Defenders of Wildlife kaže da je ovo jedna od najboljih sezona za ove kitove.

No Jane Davenport, odvjetnica organizacije, upozorava da je kod ovih kitova od 2017. godine zabilježen velik broj smrtnih slučajeva, s 32 potvrđene smrti u vodama SAD-a i Kanade, kao i 14 ozbiljnih, po život opasnih ozljeda.

– Iako su mladunci ohrabrujući znak, zbog kontinuiranih prijetnji još uvijek moramo udvostručiti svoje napore za zaštitu ovih ranjivih mladunaca i njihovih majki – kazala je Davenport.

– Ovi se kitovi svakodnevno suočavaju s opasnošću ribarskih alata i brzih plovila, što je zajedno uzrokovalo smrt više od 200 kitova samo u posljednjem desetljeću. Ubijamo kitove mnogo brže nego što se mogu razmnožiti. Ako se brzo nesuočimo s tim prijetnjama, ponestaje nam vremena da spasimo vrstu od izumiranja.

Prema podacima ove organizacije, dob kitova koji su uočeni ove zime kreće se od jedne do 47 godina starosti. Većina ih je viđena u dijelu Atlantskog oceana od Sjeverne Karoline do Floride .

A Katalog svih 766 kitova snimljenih od 1935. godine čuva se u New England Aquarium, u Bostonu. Prema organizaciji Defenders of Wildlife, znanstvenici su procijenili da je samo oko 356 sjevernoatlantskih kitova bilo živo krajem 2019. Od toga je manje od 70 bilo odraslih ženki.

D.G.