Na riječkoj Delti niče ogromno parkiralište na dvije etaže

Foto: Boris Kačan

RIJEKA – Lučka uprava Rijeka s Gradom Rijeka usuglašava plan da se kompletan parking s Putničke obale prebaci na prostor iza zgrade Exportdrva.

– Izgradnjom novog parkinga s kapacitetom od više od 500 parkirnih mjesta parkiralište Riva odlazi u prošlost, a novo parkiralište moglo bi biti u funkciji već ovoga ljeta – rekao je za Ri portal Denis Vukorepa, ravnatelj Lučke uprave Rijeka.

Trenutačno parking na Putničkoj obali i na Rivi Boduli može primiti nešto više od 400 vozila, a predviđenim novim parkiralištem osiguralo bi se 100 dodatnih parkirnih mjesta. Istodobno, bez automobila na Rivi građanima bi se otvoriti prostor prema moru!

“Raspisivanjem natječaja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za izgradnju marine u Porto Barošu, tvrtka Luka Rijeka d.d. mora, sukladno koncesijskom ugovoru, prekinuti svoje djelatnosti na području Delte i Porto Baroša što onda otvara mogućnost za pripremu natječaja za obavljanje koncesijske parkirališne djelatnosti na tom prostoru”, kazao nam je Denis Vukorepa.

Stoga, kako bi izgradnja novog parkirališta i započela, čeka se istek koncesije za obavljanje djelatnosti parkinga na Putničkoj obali koja ističe u kolovozu.

Natkriveno parkiralište i dvostruko više parkirnih mjesta

U prvoj fazi izgradnje novog parkirališta predviđeno je uređenje prostora na kojemu se trenutačno skladišti drvo; Prostor se neće rušiti, no potrebna je sanacija kako bi isti bio posve siguran za automobile.

Isto tako, u planu je izgraditi natkriveno parkiralište, ali i ugraditi solarne panele, a sve kako bi parkiralište nudilo mjesta i za električna vozila.

Druga faza realizacije podrazumijeva udvostručenje broja  parkirnih mjesta, i to izgradnjom gornje etaže, no ona još uvijek ovisi i o Prostornom planu grada Rijeke i prenamjeni statusa koji se također mora obaviti.

Ubrzo će biti raspisan i natječaj za odabir koncesionara koji će prostor iza zgrade Exportdrva urediti i pripremiti za obavljanje parkirališne djelatnosti. Neslužbeno,  interes za koncesijom već je iskazao Grad Rijeka odnosno gradska tvrtka Rijeka plus.

Vukorepa je naglasio kako najveći dio posla ovdje obuhvaća uređenje prostora i čišćenje, stoga se nada da ćemo na ljeto zaista i moći prošetati Rivom prepunom ljudi, a da će nas auti čekati na novom parkiralištu – u hladu!

D.G.