2 min. čitanja

Na riječkoj Delti niče ogromno parkiralište na dvije etaže

Na riječkoj Delti niče ogromno parkiralište na dvije etaže
Foto: Boris Kačan

RIJEKA – Lučka uprava Rijeka s Gradom Rijeka usuglašava plan da se kompletan parking s Putničke obale prebaci na prostor iza zgrade Exportdrva.

– Izgradnjom novog parkinga s kapacitetom od više od 500 parkirnih mjesta parkiralište Riva odlazi u prošlost, a novo parkiralište moglo bi biti u funkciji već ovoga ljeta – rekao je za Ri portal Denis Vukorepa, ravnatelj Lučke uprave Rijeka.

Trenutačno parking na Putničkoj obali i na Rivi Boduli može primiti nešto više od 400 vozila, a predviđenim novim parkiralištem osiguralo bi se 100 dodatnih parkirnih mjesta. Istodobno, bez automobila na Rivi građanima bi se otvoriti prostor prema moru!

“Raspisivanjem natječaja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za izgradnju marine u Porto Barošu, tvrtka Luka Rijeka d.d. mora, sukladno koncesijskom ugovoru, prekinuti svoje djelatnosti na području Delte i Porto Baroša što onda otvara mogućnost za pripremu natječaja za obavljanje koncesijske parkirališne djelatnosti na tom prostoru”, kazao nam je Denis Vukorepa.

Stoga, kako bi izgradnja novog parkirališta i započela, čeka se istek koncesije za obavljanje djelatnosti parkinga na Putničkoj obali koja ističe u kolovozu.

Natkriveno parkiralište i dvostruko više parkirnih mjesta

U prvoj fazi izgradnje novog parkirališta predviđeno je uređenje prostora na kojemu se trenutačno skladišti drvo; Prostor se neće rušiti, no potrebna je sanacija kako bi isti bio posve siguran za automobile.

Isto tako, u planu je izgraditi natkriveno parkiralište, ali i ugraditi solarne panele, a sve kako bi parkiralište nudilo mjesta i za električna vozila.

Druga faza realizacije podrazumijeva udvostručenje broja  parkirnih mjesta, i to izgradnjom gornje etaže, no ona još uvijek ovisi i o Prostornom planu grada Rijeke i prenamjeni statusa koji se također mora obaviti.

Ubrzo će biti raspisan i natječaj za odabir koncesionara koji će prostor iza zgrade Exportdrva urediti i pripremiti za obavljanje parkirališne djelatnosti. Neslužbeno,  interes za koncesijom već je iskazao Grad Rijeka odnosno gradska tvrtka Rijeka plus.

Vukorepa je naglasio kako najveći dio posla ovdje obuhvaća uređenje prostora i čišćenje, stoga se nada da ćemo na ljeto zaista i moći prošetati Rivom prepunom ljudi, a da će nas auti čekati na novom parkiralištu – u hladu!

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.