2 min. čitanja

Otkriće divovskog morskog crva iz pijeska – Dokaz da je istina čudnija od fikcije

Otkriće divovskog morskog crva iz pijeska – Dokaz da je istina čudnija od fikcije
Foto: Simon Fraser University / Youtube / Screenshot

Znanstvenici sa sveučilišta Simon Fraser pronašli su dokaze da su veliki grabežljivi crvi – neki dugački i dva metra – lutali morskim dnom prije više od 20 milijuna godina. Otkriće je ovih dana objavljeno u časopisu Scientific Reports, rezultat je rekonstrukcije neobičnog fosila u tragovima kojeg su identificirali kao stanište ovih drevnih crva.

Prema autorici studije, doktorantici navedenog sveučilišta, Yu-Yen Panu, trag fosila pronađen je u stjenovitom području u blizini obalnog područja Tajvana. Fosili u tragovima dio su područja istraživanja poznatog kao ihnologija (znanost koja proučava životinjske i biljne tragove = Hrvatska enciklopedija).

– Bila sam fascinirana ovom čudovišnom jazbinom na prvi pogled. U usporedbi s drugim fosilima u tragovima koji su obično dugački samo nekoliko desetaka centimetara, ovaj je bio ogroman; dugačak dva metra i promjera dva do tri centimetra. Karakteristične strukture poput pera oko gornje jame također su jedinstvene a niti jedan prethodno proučavani trag fosila nije pokazivao slična obilježja – ispričala je.

Pan i profesor geoloških znanosti Shahin Dashtgard dio su međunarodnog tima koji je domove ovih drevnih gigantskih crva nazvao Pennichnus formosae. Pan je započela posao dok je završavala magisterij na Odsjeku za geoznanost Nacionalnog tajvanskog sveučilišta.

Foto: Simon Fraser University

Nakon istraživanja 319 primjeraka sačuvanih u ranim miocenskim slojevima (prije 22 milijuna – 20 milijuna godina) na sjeveroistoku Tajvana, konstruiran je morfološki model ovog fosila u tragovima.

– Shahin nas je ohrabrio da se obratimo morskim biolozima, morskim fotografima i čuvarima akvarija kako bismo usporedili staništa s postojećima, što nam je omogućilo da dođemo do zaključka da su ovaj fosil proizveli gigantski crvi, grabežljivci – kaže Pan.

Moderni crv Bobbit, koji je također velik i grabežljiv, ponekad se naziva i “napadačem iz pijeska”, osjeća plijen svojim ticalima, nakon čega ih hvata snažnim čeljustima i povlači se u svoju jazbinu. Kad se zakopa, njegovo tijelo zauzme cijelu jazbinu, što objašnjava jazbinu promjera dva metra, uočenu u Pennichnusu.

Daljnja analiza otkrila je visoku koncentraciju željeza oko gornje jame, što je navelo istraživače da vjeruju da crv izlučuje sluz kako bi ojačao i obnovio zid rupe u kojoj se smjestio, nakon svakog hranjenja.

Moderni otvori ukopa crva Bobbita slični su otvorima u Pennichnusu, što sugerira da se talog urušio u jamu nakon povlačenja ili izvlačenja još živog plijena ispod morskog dna.

Morski grabežljivi crvi postoje od ranog paleozoika (> prije 400 milijuna godina), ali njihova mekana tkiva propadaju, ostavljajući malo traga o svom postojanju. Vjeruje se da je Pennichnus formosae prvi poznati fosil u tragovima koji je stvorio podpovršinski grabežljivac, omogućavajući znanstvenicima doista rijetku priliku da saznaju više o ponašanju ovog drevnog grabežljivca iz pijeska.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

MORSKI STRAH I TREPET Ubili više mornara nego gusari i morski psi zajedno
SPEKTAKULARNO OTKRIĆE FOSILA Morski pas star 150 milijuna godina bio je jedan od najvećih u svom vremenu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.