2 min. čitanja

Obnova kućica na splitskom Marjanu: Edukativni primjeri tradicijske gradnje

Obnova kućica na splitskom Marjanu: Edukativni primjeri tradicijske gradnje
Foto: Grad Split

SPLIT – Radovi na obnovi tradicijskih kamenih kućica na splitskom Marjanu u sklopu projekta “Marjan 2020 – brdo prošlosti, oaza budućnosti” se napokon mogu vidjeti na terenu. Riječ je o poljskim objektima na sjevernoj strani brda, poznate pod imenima Sedlo, Kuća babe Marte, Pojevina, Protupožarni put, Rasadnik, Lubinski porat i Policijska.

Nakon čišćenja okoliša i unutrašnjosti te demontaže nestabilnih i urušenih dijelova na svih sedam objekata, najprije se krenulo s obnovom tradicijskih kućica na predjelu Bena nakon čega su se radovi preseliti na područje vrha Marjana.

Foto: Grad Split

Tako je na kućici Sedlo promijenjeno krovište, zidovi su izvana fugirani, a iznutra žbukani.  Na Kući babe Marte demontirana je kompletna krovna konstrukcija te je započeta izrada nove. Sa zidova je odstranjena postojeća trošna žbuka te izrađena nova, a sanirani su i  suhozidi oko nje.

Na kućici Lubinski porat srušena je postojeća armirano betonska krovna ploča kako bi se, sukladno zahtjevima konzervatorskog ureda i tradicijskoj gradnji, izvela nova drvena krovna konstrukcija popločana kopanim kamenom.

Foto: Grad Split

Obnova sedam kamenih kućica, koje su rijetki primjerci tradicijske gradnje na Marjanu, trebala bi biti gotova do listopada ove godine, a nakon cjelovite sanacije služit će za edukaciju djece i posjetitelja te promidžbu Marjana.

Radove na adaptaciji i opremanju kamenih kućica sukladno izrađenoj projektno-tehničkoj dokumentaciji provodi splitska tvrtka Ima–projekt d.o.o., za stručni nadzor je angažirana Lidija Nizić iz tvrtke Leading d.o.o. te za konzervatorski Ambroz Tudor iz Konzervatorskog odjela u Splitu.

Obnova kamenih kućica dio je projekta „Marjan 2020 – brdo prošlosti, oaza budućnosti“ čija je ukupna vrijednost 26 milijuna kuna, a većinom je riječ o nepovratnim europskim sredstvima.

Foto: Grad Split

Sredstva za financiranje realizacije osigurana su temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji su financirani iz europskih strukturnih fondova i investicijskih fondova u  financijskom razdoblju 2014. – 2020. u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine“. Bespovratna sredstva potječu iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FASCINANTNE REPLIKE Minijaturni prikazi stare Dalmacije
U Srimi održano 4. Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida
Zanimacija za samoizolaciju: Sklopite starinsku bunju od kartona
Vrijeme u kamenu: Projekt obnove suhozida i bunja
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.