2 min. čitanja

Pogledajte premijeru dokumentarnog filma “Galeb” sa 67. Pulskog filmskog festivala

Pogledajte premijeru dokumentarnog filma “Galeb” sa 67. Pulskog filmskog festivala
Foto: Pula Film Festival

ŠIBENIK – U noći muzeja, Muzej Grada Šibenika objavio je šibensku premijeru dokumentarnog filma „Galeb“ koji je bio prikazan na 67. Pulskom filmskom festivalu, uz razgovor više kustosice Marijane Klisović s autorom filma Ivanom Živkovićem – Žikom.

Ovo je priča o brodu s kojim je Josip Broz Tito putovao 14 puta, posjetio 18 zemalja na tri kontinenta, pristavši u 29 luka, za što je trebao 479 dana plovidbe.

Na tim putovanjima dogovorio je Nesvrstane, najveći svjetski savez zemalja nakon Ujedinjenih naroda, tadašnji treći blok Hladnog rata.

U taj savez ušle su mnogoljudne svjetske sile: Indija, Indonezija i Egipat, a okupili su i veliki broj tada dekoloniziranih zemalja svijeta. Jugoslavija je bila lider Nesvrstanih, a Tito njihov vođa.

Režiju filma potpisuje Šibenčanin Ivan Živković Žika koji je u Zagrebu završio studij novinarstva. Radi kao redatelj, producent i novinar. Prvo je režirao Ćiru, dokumentarac o Miroslavu Ćiri Blaževiću. Režirao je i tri filma iz dokumentarne tetralogije Varoški amarcord.

Galeb je još jedan u nizu dokumentarnih filmova koji se, uz igrane, prikazuje u Areni.

Kako je ispričao Živković, ideju o tom filmu imao je iznenada preminuo novinar Denis Kuljiš pa snimanje filma koje je trebao biti prije dvije godine i prošle godine, još neko vrijeme nije bilo ostvareno.

– Sve sam otkazao jer nisam htio raditi bez njega, no njegova supruga me nagovorila da ipak nastavim te sam tada brzo okupio ekipu i krenuo s radom – ispričao je Živković.

Isplovili su iz Crne Gore, odakle je i Tito isplovio za London na sastanak s Winstonom Churchillom.

Film Galeb ne govori o Titovoj karijeri, pojasnio je Živković, već o njegovom velikom pothvatu plovidbe koja je trajala 479 dana, tijekom koje je obišao 18 zemalja i uplovio u 29 luka. Tijekom tih putovanja dogovorio je Nesvrstane, najveći svjetski savez zemalja nakon Ujedinjenih naroda. U taj savez ušle su mnoge zemlje svijeta među kojima i Indija te Egipat.

– Film Galeb trebao bi, uz podršku HAVC-a, putovima druga Tita, na festival u Indiju i Kairo – najavio je Živković, a njegova će projekcija biti, ako uvjeti tada dozvole,  i na samom brodu Galeb koji će nakon obnove postati muzej s restoranom i hostelom.

Film ekskluzivno preko donje poveznice možete pogledati još danas (napomena: potrebno je kliknuti na poveznicu i film ćete moći vidjeti na Facebook stranicama Muzeja Grada Šienika).

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.