Psi bez nadzora u Istri ugrizli muškarca i dijete, jedan usmrtio mačku

Foto: Pexels

PULA – Tijekom proteklog vikenda istarska policija zaprimila je tri dojave o držanju životinja bez nadzora.

Kod mjesta Jukini na području Sv. Petra u Šumi, njemački ovčar nepoznatog vlasnika je 28. siječnja oko 18 sati došao do dvorišta 44-godišnjaka i ugrizao ga za ruku. Muškarac je zatražio liječničku pomoć te je utvrđeno da je lakše ozlijeđen.

Lakše je ozlijeđeno i dijete koje je 30. siječnja oko 21 sat, na igralištu u Ulici Jasne Crnobori u Puli, napao haski. Pas bez nadzora, zasad nepoznatog vlasnika, došao je do djece koja su se igrala te je skakao po njima, a jednog dječaka ugrizao je za obje ruke i lakše ozlijedio. U oba slučaja policija utvrđuje vlasnika pasa.

Posljednji događaj dogodio se 29. siječnja oko 9 sati, kada je 74-godišnjakinja šetala njemačkog ovčara bez povodca u naselju Volme na području Banjola te je pas utrčao u dvorište 42-godišnjakinje, gdje je usmrtio jednu mačku, drugu je ozlijedio, dok je vlasnicu mačaka pokušao napasti, no žena je uspjela pobjeći u kuću. Radi počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, 74-godišnjakinji je naplaćena novčana kazna, a policija će o događaju obavijestiti i nadležnu veterinarsku inspekciju.

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, policija upozorava građane da vode računa o svojim životinjama te da ih drže pod nadzorom. Osim što su dužni držati životinje u adekvatnom prostoru i osigurati im mogućnost kretanja, vlasnici su dužni poduzeti i određene mjere sigurnosti kako njihovi ljubimci ne bi ugrožavali ljude i tuđe životinje.

Dakle, potrebno je da vlasnici pasa zbog ograničavanja slobodnog kretanja životinje i sprječavanja mogućeg nasrtaja na druge životinje ili ljude, posebice djecu, prilikom šetnje koriste povodac za životinje i brnjicu, ukoliko se radi o opasnim psima.