OTVORENA 1049. FESTA “Uz zagovor svetoga Vlaha kroz povijest, odagnali smo sve strahote i zla”

Foto: DNŽ

DUBROVNIK – Puštanjem golubica, podizanjem barjaka i himnom dubrovačkog zaštitnika, otvorena je 1049. Festa svetog Vlaha, koji je osim grada, zaštitnik i Dubrovačke biskupije. Otvaranje Feste ove godine se provodi pod posebnim epidemiološkim mjerama.

Nakon što su pred crkvu dubrovačkog zaštitnika svetog Vlaha stigli gradski barjaci, molitvom i prigodnom propovijedi okupljenima se obratio nadbiskup riječki koadjutor i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije Mate Uzinić. Pozdrave iz Domovine, s broda i inozemstva pročitao je rektor crkve svetog Vlaha don Hrvoje Katušić.

– Zbog pandemije Festu slavimo u specifičnim uvjetima. Dok vama koji nas pratite putem Interneta i televizije nedostaje fizička prisutnost i zajedništvo okupljenih na ovom prostoru, nama nedostaje vi. Vjerujemo da i jedni i drugi u ovim okolnostima možemo osjetiti snažnu duhovnu povezanost. Iako nas novo normalno koje jako dugo živimo drži u iščekivanju povratka starog normalnog, vrijeme nije stalo.

Ljudski život stalo ispisuje svoju povijestu u vremenu koje nam je dano. Spomenut ćemo se da je ove godine prošlo 450 godina od obrane Korčule od Osmanlija po Gospinom zagovoru. Stoga ćemo ove godine počastiti Moreškante s Korčule nošenjem baldahina s relikvijom svete Pelnice. Ovom Festom se pripremamo i za jubilarnu 1050. Festu. Ovo je prigoda da se u ovom slavlju i naši Festi molitvom povežemo sa svim koji su stradali u potresima na području Zagreba i Banovine i da ih preporučio zagovoru Sv. Vlaha, kao i blaženog Alojzija Stepinca – kazao je uvodno msgnr. Mate Uzinić.

Foto: DNŽ

“Brojne  strahote nisu kroz povijest zaobilazile drevni Grad”

Dubrovnik danas slavi i Dan Grada. Ovom prilikom građanima se sa svečane sjednice obratio gradonačelnik Mato Franković:

Pozdravljam vas danas uoči dana „ki dohodi nami jednom na godište“, kad se spremamo 1049. put slaviti našeg neumornog zagovaratelja, nebeskog zaštitnika – svetoga Vlaha. I vjerujem da su u srcima svih nas danas prisutni osjećaji žaljenja jer smo prisiljeni svoju trajnu naklonost prema Parcu iskazati na jedan neuobičajen i stran način, udaljeni jedni od drugih.

Može nam se činiti i da je takav način davanja hvale svetome Vlahu posve neprikladan, ali na umu moramo imati spoznaju da je sve u ovom životu podložno mijenama. Jedino se tkivo jednog naroda izraslo kroz  stoljeća ne može promijeniti. Štovanje svetoga Vlaha u ovom kraju i u jezgri dubrovačkog puka duboko je utkano, jačalo je kroz stoljeća da bi postalo još čvršćim, neuništivim. Ta tradicija prometnula se u važni dio dubrovačkog identiteta, ona je simbol naše povijesti, zrcalo sadašnjosti, ali i zalog na kojem gradimo budućnost.

Kroz sva pasala stoljeća i Festa se mijenjala, a zasigurno je bilo trenutaka i događaja izvan kontrole naših predaka koji su se prelijevali na način održavanja Feste.

Brojne neprilike i strahote nisu kroz povijest zaobilazile drevni Grad. Dubrovnik je prije više od 350 godina prirodnom silom uništen gotovo do temelja. Pred trideset ljeta barbari su ga pokušali spaliti i zatrti sve što ga čini velikim i zbog čega ljudi iz cijelog svijeta pristižu diviti se njegovoj harmoničnoj ljepoti.

Foto: Grad Dubrovnik

Nisu nam bile strane ni zdravstvene epidemije. I s njima su se naši stari znali nositi, kudikamo uspješnije od mnogih većih i snažnijih država tadašnjeg svijeta, uvodeći revolucionarne mjere i uspostavljajući nove standarde u borbi protiv zaraznih bolesti. U tome su uspijevali jer su se, uz zagovor svetoga Vlaha, uzdali i u savezništvo i u svoje sposobnosti.

Danas se nad vrata Grada nadvila neka nova prijetnja. Stoji tu pred nama, nimalo prijetvorna, nego konačno potpuno razotkrivena. Zato je važno da ostanemo čvrsti i budemo složni u obrani najvrjednijeg što imamo – ovog Grada i kamena od kojeg je satkan, prostora stvorenog  nebeskom rukom. Jer On je naš dom, drugog doma nemamo niti ga tražimo.

Dubrovnik je uvijek rado, raširenih ruku i otvorenog srca prihvaćao sve koji mu žele dobro, koji poštuju duboke brazde njegova pečata, koji razumiju koliko je snažno to ime i kakvo bogato naslijeđe u sebi krije. Nažalost, među njima ima i onih koji se ne ustručavaju koristiti sva raspoloživa sredstva kako bi namirili svoje osobne interese. Njima jasno kažemo – nećete u tome uspjeti.

Foto: DNŽ

Svi će vjetrovi jednom utihnuti i sve će nevere morati pasti, a ovaj Grad će ostati tu iza nas. I sigurno će snivati u šaci našeg sveca. Poklonimo mu zato našu hrabrost, duboku posvećenost i ustrajnost u radu za opće dobro, nikad ne odustajući od onoga što je za Dubrovnik najbolje.

Svima vama, svim građanima, ovogodišnjim laureatima, našim pomorcima, Dubrovčanima izvan Domovine i svim dragim gostima i prijateljima Grada čestitam blagdan svetog Vlaha i Dan Grada Dubrovnika.

Živio sveti Vlaho! – poručio je dubrovački gradonačelnik.

D.G.