2 min. čitanja

Grad Rovinj dao punu podršku turističkim vodičima u nastojanju da zaštite vlastitu struku

Grad Rovinj dao punu podršku turističkim vodičima u nastojanju da zaštite vlastitu struku
Foto: Silvija Jacić / Ilustracija

ROVINJ – Lokalni turistički vodiči imaju ključnu ulogu u tumačenju povijesti i baštine područja na kojem djeluju, a razina njihove edukacije i kompetencije u tom smislu doseže naročito bitne razmjere ukoliko je to područje, kao što je slučaj našeg grada i naše Županije, protkano složenim povijesnim zbivanjima.

No, novim se izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu omogućava svima, da bez posebne edukacije, rade i djeluju kao turistički vodiči na čitavom prostoru Republike Hrvatske, osim na rijetkim zaštićenim lokalitetima. Hrvatska bi stoga, kao što su već učinile Grčka i Cipar, trebala zaštititi svoju baštinu i povijest.

– Grad Rovinj-Rovigno je upravo zato iskazao punu podršku prijedlozima Zajednice društva turističkih vodiča Hrvatske na izmjene i dopune Zakona o pružanju usluga u turizmu te njihovim pokušajima da istima zaštite ne samo svoju struku već i povijest i kulturnu baštinu ove zemlje – priopćili su iz Grada Rovinja.

Iskustvo lokalnog vodiča kod interpretacije i predstavljanja povijesnih značajki te duboka spoznaja tradicija i običaja stanovništva se nipošto ne može usporediti sa tek površnim znanjem kojeg o pojedinom području može steći u kratko vrijeme strani vodič, a koje bi moglo dovesti do pogrešnog tumačenja i konzekventnog iskrivljavanja povijesnih činjenica i bogate ostavštine koja krasi naš kraj.

Te su nam činjenice danas poznate zahvaljujući dugogodišnjim istraživanjima od strane povjesničara i stručnjaka, a posljednje izmjene spomenutog Zakona značile bi ne samo nepoštovanje prema njihovom predanom radu već i nepoštovanje prema našoj prošlosti ukoliko dopustimo da se ona interpretira na površan i nestručan način.

Svoje su prijedloge predstavnici Zajednice društva turističkih vodiča Hrvatske dostavili Ministarstvu turizma i sporta kao i putem platforme za e-savjetovanje.

– Nadamo se kako će Ministarstvo dostavljene prijedloge razmotriti i usvojiti na dobrobit Republike Hrvatske kao Turističke destinacije – poručili su.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

POBUNA TURISTIČKIH VODIČA Ministarstvo turizma strane vodiče bez edukacije inauguriralo u hrvatske
Dubrovački gradonačelnik dao podršku vodičima: “Ne tumače oni samo stariju povijest, već i Domovinski rat”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.